STUDIU/ Pinguinii imperiali pier odată cu topirea în ritm record a banchizei

Mai multe colonii de pinguini imperiali au asistat din nou, în sezonul 2023, la moartea puilor ca urmare a topirii în ritm record a banchizei din Antarctica pe care trăiesc, fenomen asociat cu încălzirea globală, conform unui studiu publicat joi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Scăderea record a banchizei în 2023 a contribuit la al doilea cel mai nefast an în ceea ce priveşte mortalitatea puilor înregistrat de la debutul observaţiilor, în 2018, potrivit observatorului British Antarctic Survey.

Această nouă descoperire urmează „eşecului catastrofal de reproducere” din 2022 şi ameninţă să reducă populaţia pe termen lung, a declarat pentru AFP Peter Fretwell, autorul studiului.

Aceste păsări, popularizate cu ajutorul succesului de care s-a bucurat filmul „La marche de l’empereur” („Calea împăratului”) din 2005, se reproduc pe banchiză, iar puii eclozează în timpul iernii australe, între sfârşitul lunii iulie şi jumătatea lunii august.

Puii sunt crescuţi până când dezvoltă pene impermeabile, de obicei în decembrie, înainte de dezgheţul din vară. Însă, în cazul în care gheaţa se topeşte prea devreme, ei riscă să se înece sau să îngheţe.

Un număr de 14 dintre cele 66 de colonii de pinguini, fiecare capabilă să eclozeze sute sau chiar mii de pui pe an, au fost afectate în 2023 de topirea timpurie, potrivit studiului publicat în Journal of Antarctic Science. Rezultatul: „niveluri ridicate, dacă nu totale, de mortalitate”, a declarat Fretwell.

Cu toate acestea, anul 2023 „nu a fost atât de rău pe cât ne temeam”, a spus el. Un număr de 19 colonii au fost afectate în 2022, un record.

Mai multe colonii, inclusiv cele care au asistat la decimarea puilor în anul precedent, s-au mutat, în căutarea unui loc mai bun. Acest semn încurajator de adaptare este, totuşi, doar o „soluţie temporară”, a avertizat Fretwell, deoarece „sunt doar câteva locuri în care ei se pot duce”.

Pentru acest cercetător, ţine de umanitate să se adapteze prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care contribuie la topirea banchizelor din Antarctica, care până de curând păreau ferite de efectele încălzirii globale.

Suprafaţa minimă a banchizei la apogeul verii australe din 2022 şi 2023 a scăzut sub două milioane de kilometri pătraţi, pentru prima dată de la debutul înregistrărilor satelitare. Aceasta reprezintă o reducere cu aproximativ 30% comparativ cu media din perioada 1981-2010.

Pinguinii imperiali (Aptenodytes forsteri), numără aproximativ 250.000 de perechi reproducătoare, toate aflate în Antarctica, conform unui studiu efectuat în 2020.

În cazul în care emisiile de carbon se menţin la nivelurile actuale, populaţia de pinguini imperiali ar urma să scadă cu 99% până la sfârşitul secolului, avertizează studiul.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare