SUA au un emisar pentru drepturile omului în Coreea de Nord

Preşedintele american Joe Biden a numit luni un emisar special pentru drepturile omului în Coreea de Nord, un post lăsat vacant pe întreg mandatul fostei administraţii Donald Trump, notează AFP, explică Agerpres.

Postul a fost acordat unui diplomat de carieră, Julie Turner, care în prezent conduce Secţia Asia a biroului pentru drepturile omului din cadrul Departamentului de Stat american.

Era vacant din ianuarie 2017, în contextul în care fostul preşedinte Donald Trump a încercat să creeze legături cu Phenianul, întâlnindu-se de trei ori cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Acest lucru a dus la o diminuare a tensiunilor dintre cele două ţări, fără să se ajungă,însă, la încheierea unui acord pe termen lung.

Funcţia, care are rang de ambasador, a fost creată printr-o lege în 2004 vizând să facă presiune în problema drepturilor omului în Coreea de Nord, una dintre cele mai autoritare ţări din lume.

Tensiunea a crescut spectaculos în ultimele luni între Coreea de Nord şi vecinul său sudic, precum şi cu Statele Unite şi Japonia, din cauza numărului record, în 2022, de tiruri de rachete de către Phenian.

În ultimul său raport anual privind drepturile omului, Departamentul de Stat a dezvăluit abuzurile pe scară largă în ţara comunistă, inclusiv închisoarea în masă şi munca forţată.

Julie Turner, care vorbeşte fluent franceză şi coreeană potrivit biografiei sale oficiale, urmează să fie confirmată în funcţie printr-un vot al Senatului american.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare