SUA: Israelul şi-a reluat transferurile de venituri fiscale către Autoritatea Palestiniană

Israelul a fost de acord să reia transferurile de venituri fiscale către Autoritatea Palestiniană pentru a finanţa serviciile de bază şi pentru a susţine economia Cisiordaniei, a declarat marţi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, relatează Reuters, transmite Agerpres.

„Acest lucru trebuie să continue”, a declarat Yellen în declaraţii pregătite pentru o conferinţă de presă.

Potrivit liderilor palestinieni, capacitatea lor de a guverna a fost efectiv blocată de restricţiile israeliene, inclusiv prin reţinerea veniturilor fiscale datorate în baza acordurilor de la Oslo, semnate în urmă cu 30 de ani.

Timp de luni de zile, Autoritatea Palestiniană nu a putut să plătească salariile integrale în sectorul public din cauza unei dispute cu privire la refuzul Ministerului israelian de Finanţe de a elibera o parte din fonduri.

Preşedintele american Joe Biden şi administraţia sa au susţinut operaţiunile militare ale Israelului în Gaza pentru eliminarea Hamas după atacurile grupării din 7 octombrie, în care 1.200 de persoane au fost ucise şi mai mult de 200 au fost luate ostatice. Oficialii americani au adoptat o atitudine mai critică faţă de atacurile Israelului în ultimele săptămâni, în condiţiile în care numărul morţilor în Gaza se apropie de 30.000.

Washingtonul a impus recent sancţiuni ce au vizat patru bărbaţi israelieni acuzaţi că au fost implicaţi în violenţe ale coloniştilor israelieni împotriva unor palestinieni din Cisiordania şi a afirmat vineri că extinderea coloniilor de către Israel încalcă dreptul internaţional.

Janet Yellen a declarat că i-a cerut într-o scrisoare trimisă recent premierului israelian Benjamin Netanyahu să reia acordarea permiselor de muncă pentru palestinieni şi să reducă blocajele asupra comerţului în Cisiordania.

„Aceste acţiuni sunt vitale pentru bunăstarea economică a palestinienilor şi a israelienilor deopotrivă”, a spus Yellen.

Oficialul a precizat totodată că Statele Unite lucrează şi cu sectorul umanitar pentru a ajuta palestinienii nevinovaţi şi pentru a acorda ajutor legitim acolo unde este cel mai mult nevoie.

„Continuăm să explorăm opţiuni pentru consolidarea economiei în Cisiordania”, după un ordin executiv emis de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, a adăugat Yellen.

Secretarul american al Trezoreriei a spus că Washington a sprijinit angajamentele Băncii Mondiale în ceea ce priveşte ajutorul de urgenţă pentru securitatea alimentară în Gaza şi sprijinul economic pentru Cisiordania, precum şi alte programe de împrumuturi în derulare ale băncilor regionale de dezvoltare şi ale Fondului Monetar Internaţional în statele vecine Egipt şi Iordania.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare