Statele Unite se angajează să nu mai testeze rachete anti-satelit, care generează mii de deşeuri periculoase în spaţiu, o măsură despre care administratorul NASA a declarat marţi că reprezintă „un important pas înainte”, informează AFP, notează Agerpres.
SUA, prima superputere care a făcut această promisiune, încurajează şi celelalte naţiuni să îi urmeze exemplul, cu scopul de a stabili „o nouă normă internaţională pentru un comportament responsabil în spaţiu”, se afirmă într-un comunicat publicat de Casa Albă.
„Este deosebit de important, ştiind că un număr tot mai mare de ţări şi de entităţi neguvernamentale ce mizează pe servicii spaţiale sunt vulnerabile în faţa deşeurilor orbitale”, subliniază documentul.
Anunţul de marţi a fost făcut la cinci luni după lansarea unei rachete anti-satelit de către Rusia împotriva unuia dintre sateliţii săi.
Acel test a provocat numeroase deşeuri orbitale care i-au obligat pe astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) să se refugieze temporar în capsule spaţiale şi să se pregătească pentru o eventuală evacuare de urgenţă în caz de coliziune. Atunci, Washingtonul a denunţat un comportament „periculos şi iresponsabil”.
„Nu există niciun dubiu că zborurile spaţiale cu echipaj uman şi viitorul mediului spaţial sunt incompatibile cu lansările distrugătoare ale rachetelor anti-satelit”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, într-un comunicat.
Decizia americană reprezintă „un important pas înainte pentru a promova un mediu spaţial sigur şi durabil, astăzi şi în viitor”, a adăugat el, îndemnând şi celelalte ţări să adopte un angajament similar.
Pe lângă Rusia, lansări ale unor rachete anti-satelit au fost realizate de Statele Unite în trecut, precum şi de China şi India.
Deşeurile astfel generate devin proiectile periculoase, care pot în special să lovească miile de sateliţi aflaţi pe orbita Terrei, pe care ţările lumii mizează pentru o serie numeroasă de activităţi, precum comunicaţii şi servicii de localizare.
Capacitatea de a distruge sateliţii unei alte ţări poate să se dovedească astfel un atu militar strategic şi testele de acest tip alimentează temerile conform cărora spaţiul riscă să se transforme într-un câmp de luptă.
sursa – AGERPRES