SUA și țările baltice și-au anunțat oficial sprijinul pentru candidatura lui Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO

Statele Unite ale Americii, Estonia și Lituania și-au declarat sprijinul pentru candidatura olandezului Mark Rutte pentru postul de Secretar General al NATO, anunță Televiziunea Română, scrie r3media.ro.

„Sunt doi candidați oficiali, Mark Rutte din Olanda și președintele Klaus Iohannis din România. Sunt dezbateri în curs în cadrul Alianței, cu privire la calificările celor doi lideri ș vom continua să discutăm despre aspectele pro și contra ale celor doi candidați până când obținem consensul pentru unul dintre ei. Sperăm să se întâmple în următoarele săptămâni. Nu știm exact în ce interval de timp va fi, dar ne dorim o rezoluție mai devreme. Cel mai târziu la summitul NATO de la Washington. E tot ce pot spune acum. Dar sunteți conștienți că poziția SUA este de susținere totală a lui Mark Rutte, ca viitor secretar general al NATO, dar avem un respect deosebit pentru prietenul nostru Klaus Iohannis. Apreciem că s-a angajat în acest demers și îi dorim numai bine”, a declarat Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO.

„După discuţii aprofundate, suntem siguri că Mark Rutte este pregătit să ia măsuri pentru a consolida Alianţa şi că Estonia îi poate sprijini ambiţiile”, a anunţat marţi și Ministerul de Externe eston.

De asemenea, şefa guvernului de la Tallinn, Kaja Kallas, care ea însăşi îşi manifestase interesul pentru a-i succede lui Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO, şi-a exprimat asentimentul pentru candidatura lui Rutte.

În acest timp, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat după o întâlnire la Vilnius cu Mark Rutte că acesta este unul dintre politicienii care au recunoscut încă de foarte devreme ameninţarea reprezentată de Rusia şi care şi-a schimbat radical atitudinea faţă de Rusia. Rutte a fost în mod special sensibil şi înţelegător faţă de ameninţările cu care se confruntă NATO pe flancul de est, a mai afirmat Nauseda.

Mark Rutte are de asemenea sprijinul SUA, al Marii Britanii şi Germaniei, dar nu și al țărilor din Est. România, Polonia și Ungaria par să se încoloneze în spatele lui Klaus Iohannis.

Iohannis și-a anunțat candidatura oficială pentru funcția de Secretar General al NATO.

Actualul secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare