„Demisia lui Cătălin Drulă și înlocuirea cu Elena Lasconi a reaprins flacăra speranței în USR. Mandatul de succes de la Câmpulung, curajul unor declarații, asumarea unor crezuri, chiar contrare direcției doctrinare, carisma, diferența de gen, toate compuneau portretul unui lider cu șanse! Atât pentru resurecția partidului, dar și pentru ideea de alternativă politică, în România”, scrie, pe site-ul canal33.ro, jurnalistul Ionuţ Cristache.
„Între paranteze fie spus, partidele clasice își permit luxul unui lider slab, salvându-se prin infrastructură și bastioanele din provincie. În lipsa lor, mai ales după dezastrul de la alegerile trecute, singură șansă a USR-ului era să-și găsească un lider puternic care să compenseze fragilitatea structurală și să umple golul electoral. Și părea că l-a găsit…
Dar, la mai bine o lună de zile de când a fost urcată pe scaunul de președinte, nimic din ce a promis Elena Lasconi nu s-a concretizat. Partidul băltește în aceeași stare de confuzie, întreținută de aceleași personaje care l-au dus la gradul de irelevanță politică la care este astăzi. Și nemulțumirile încep să erupă.
Incidentul din această săptămână, de la București, când sediul USR s-a umplut de afișe împotriva (încă) președintelui Vlad Voiculescu nu e o întâmplare sau un caz izolat. E un buboi din care vor continua să șiroiască puroaie în săptămânile și lunile care vor urma. Lasconi știe despre probleme organizației, despre problema președintelui, despre numire din pix pe care le plănuiește pentru parlamentare! A fost pusă în temă. Și nimic! Se lasă hipnotizată de trucurile puerile ale magicianului. Și nu e doar organizația de București.
Lasconi a debutat ca președinte cu o promisiune fermă pe care a încalcat-o imediat cum s-a văzut aleasă. Nu obține majoritatea în Biroul Național, își scrie demisia. Nu a făcut-o, deși controlează doar 30% din voturi. Decizia se lovește de majoritatea găștii Drulă-Ghinea-Barna-Botoș-Moșteanu care o joacă, în continuare, după cum poftește. Inclusiv panotajul cu parfum de prezidențiale, pe modelul brevetat cu „succes” de Drulă pe care-l vedem răspândit prin București și prin țară, a fost cât pe ce să nu treacă de Biroul Național. A fost nevoie de o scenă muierească, cu piruete și urlete la limita leșinului ca audiența să se sensibilizeze și să-i treacă bugetul de campanie! Cu toată dramoleta, i l-au votat doar pentru o lună. De la 1 septembrie o vor lua de la capăt! O vor băga din nou în corzi, să-i reamintească cât de slabă este de fapt!
Rând pe rând, Lasconi a înghițit toate momelile lui Drulă și a căzut în toate capcanele. Drulă și-a asumat, chipurile, înfrângerea din alegeri, angajând toată vină doar pentru a-și salva camarila, și, implicit, pentru a salva funcțiile tuturor. Păstrându-și funcțiile, și-au putut conserva influența în partid, beneficiile și banii!
Un exemplu în acest sens este Cristian Ghinea, botezat de colegii mai puțin norocoși, Ghinea-6000! De la cei 6000 de euro încasați lunar de la partid! Deși, în primele zile de la preluarea mandatului, voci din echipa Lasconi i-au atras atenția că trebuie să și caute de muncă, Ghinea e bine-mersi, cu contractul achitat la zi din subvenția de la stat! Scrie de zor la programul politic al USR.
Și că tot vorbim de bani, proaspăt învinsul de la Brașov, Allen Coliban, a fost mandat să coordoneze un audit intern. Să vadă și nouă conducere pe ce s-au tocat milioane, în anii de domnie ai lui Drulă. Și Coliban face orice mai puțin ce a fost mandat să facă. Nu livrează nimic. Nicio cifră! Niciun raport! Și nimeni din conducere nu mai insistă cu nicio întrebare!
Dacă nu știu de unde să o apuce, se pot uita la Marele Rebranding din 2022. Pe atunci, partidul creativilor, al oamenilor de geniu din publicitate, al it-istilor s-a gândit că e nevoie de un suflu nou! Și au venit cu geniala idee, să pună un punct în coada siglei! USR.
Punctul de la USR a costat peste 20.000 de euro! Frunza lui Udrea pare chiar o treaba elaborată pe lângă asta! Iată un fir pe care ar putea merge auditul domnului Coliban dacă s-ar apucă serios de treabă. Banii și firmele de casă! Dar, din nou, nu se întâmplă nimic!
De fapt, marea spaimă a membrilor simpli de aici vine. Că nu se schimbă nimic. Că și această mică și naivă revoluție, fie ea și internă, a fost deturnată, ca mai toate revoluțiile, pentru interesul de gașcă al unora. Că încă o dată la USR, ca și la restul, gunoiul s-a băgat sub preș. Mesajul Elenei Lasconi „pentru toți, nu doar pentru unii” sună cu atât mai ipocrit în context, pentru cei care au crezut în ea, cu cât promite unei țări ceva ce nu e capabilă să livreze nici măcar propriului partid.
Sub președinția lui Lasconi, echipa de ventriloci ai USR își vede nestingherită de treabă. O mâna de oameni ține în continuare partidul captiv. Promisiunea de refacere, de repatriere a celor plecați/excluși a fost uitată și ea! Nostalgicilor li s-a transmis că e mai bine să-și vadă de drum! De exemplu, lui Vlad Gheorghe, care, pe persoană fizică, a luat aproape 250.000 de voturi la alegerile trecute, acum i se spune că nu prea mai are loc în USR. La fel și lui Nicu Stefănută, Octavian Berceanu, Anca Sawaya și mulți alții. În schimb, partidul alege să defileze, în continuare, cu personaje devalorizate politic, precum Clotilde Armand, care, disperată să rămână în joc, își oferă serviciile în schimbul angajării unor apropiați (un exemplu ar fi cel al lui Dragoș Constantin), vânturați ca mari strategi, de care partidul ar avea nevoie, dar care au adus-o în punctul în care a pierdut Primăria Sectorului 1.
Că a venit un Drulă în fustă. Lasconi e percepută ca un lider slab, dispus oricând la compromis, în continuare animată de intenții bune, dar incapabilă să genereze altceva decât vorbe goale, la limita demagogiei! Toată lumea așteaptă să-și coboare mâna din șold și să se pună realmente pe treabă. Să-și închege o echipă, să igienizeze partidul înainte de a pretinde altor președinți să o facă, să-i reclădească bazele și să propună un proiect viabil pentru parlamentare și prezidențiale. Deocamdată e plecată cu cercul prin țară. Gașca celor 5 de la București i-a copt o strategie pre-electorală pentru a o ține ocupată și pentru a-și asigura liniștea. O caravană care să o țină departe de centru și de afacerile băieților deștepți ai USR”, scrie Cristache.