Suceava: Producătorul de energie termică Bioenergy, exceptat de la supraimpozitarea veniturilor suplimentare

Producătorul de energie termică pe bază de biomasă al municipiului Suceava, Bioenergy, a fost exceptat de la supraimpozitarea veniturilor suplimentare, existând premisele funcţionării şi în sezonul rece viitor tot pe biomasă, a anunţat, miercuri, primarul Ion Lungu.

Primarul a precizat că Bioenergy, ce operează centrala de cogenerare pe bază de biomasă, a fost exceptat de la supraimpozitarea veniturilor suplimentare realizate după data de 1 ianuarie 2022, în baza OUG 11 din 16 februarie 2022, iar această exceptare permite să nu fie majorat tariful la gigacalorie şi populaţia să nu plătească mai mult pentru încălzire.

Potrivit lui Lungu, conform Legii 259/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, venitul suplimentar realizat de Bioenergy rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh era impozitat cu 80%.

‘Am reuşit după trei luni de discuţii la Bucureşti ca în OUG 11/16 februarie 2022, la ultimul paragraf, să apară şi cuvântul biomasă, pentru că altfel eram supraimpozitaţi, eram trecuţi în categoriile cu marii producători de energie gen Hidroelectrica, care nu consumă nimic, învârte apa ca să facă energie elecrică. Noi consumăm lemn şi ca atare am şi ţinut foarte mult la această modificare pentru că erau încurajate centralele pe combustibil fosil, cărbune, păcură, iar noi care avem energie verde nu eram prinşi nicăieri cu biomasa. Am avut discuţii încă din luna decembrie – ianuarie cu domnul prim-ministru Ciucă, cu ministrul Energiei şi am reuşit”, a afirmat edilul Ion Lungu.

Primarul a spus că, în aceste condiţii, sucevenii nu vor plăti mai mult pentru energia termică, iar centrala de cogenerare ar putea funcţiona şi iarna viitoare pe bază de biomasă.

‘Cu această menţionare în lege, în care nu suntem supraimpozitaţi, sunt condiţii foarte probabile să funcţionăm şi iarna viitoare tot pe biomasă. Nici într-un caz energia termică nu va fi mărită la populaţie. Chiar dacă vor fi majorări pe partea de transport şi distribuţie, costul la gardul centralei al gigacaloriei va rămâne cel mai mic din ţară, 142 de lei, iar populaţia nu va plăti mai mult la energia termică’, a spus Lungu. AGERPRES / (AS – autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare