Sud-coreeanul arestat în Rusia pentru spionaj era misionar

Cetăţeanul sud-coreean arestat în Rusia pentru spionaj era misionar şi încerca să îi sprijine pe muncitorii nord-coreeni din Extremul Orient rus, afirmă marţi presa de la Seul preluată de Reuters, scrie Agerpres.

Bărbatul, pe nume Baek Won-soon, în vârstă de 53 de ani, a fost transferat de la Vladivostok la Moscova şi este acuzat că a transmis informaţii secrete unor servicii de informaţii străine, a transmis agenţia de presă de stat TASS.

Aceeaşi agenţie rusă îl descrie pe suspect ca „profund religios” şi adaugă că el înfiinţase o firmă de turism cu sediul în Vladivostok.

TASS menţionează că este prima oară când un cetăţean sud-coreean este arestat în Rusia pentru spionaj.

Televiziunea sud-coreeană JTBC afirmă că Baek sosise anul acesta la Vladivostok din China, pentru a lucra ca misionar. Sursa acestei informaţii este neidentificată, însă ar fi vorba de o cunoştinţă a suspectului.

Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap dezvăluie, dintr-o sursă similară, că presupusul spion era implicat şi în sprijinirea unor transfugi nord-coreeni.

Conform Ministerului de Externe de la Seul, consulatul sud-coreean i-a acordat asistenţă lui Baek după ce a aflat despre arestare. Instituţia a refuzat să dea alte detalii, deoarece ancheta este în curs. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat marţi presei că guvernul Coreei de Sud comunică cu Rusia pentru repatrierea în siguranţă a cetăţeanului sud-coreean.

Oficiali americani şi sud-coreeni şi-au exprimat îngrijorarea privind primirea unor noi grupuri de muncitori nord-coreeni în Rusia, în ciuda unei rezoluţii a ONU, în contextul strângerii relaţiilor între Moscova şi Phenian. În 2017, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a cerut tuturor statelor să îi repatrieze pe lucrătorii nord-coreeni până în 2019, pe motiv că munca acestora era exploatată în scopul obţinerii de valută pentru programele nucleare şi de înarmare cu rachete ale Coreei de Nord, interzise de ONU.

Există însă informaţii că mii de nord-coreeni se află în continuare în China şi Rusia. Un raport al guvernului Coreei de Nord arăta anul trecut că pe teritoriul rus se află în continuare, cu vize turistice sau de studii, muncitori în construcţii şi în domeniul forestier.

Reuters observă că relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Sud sunt tot mai tensionate pe măsură ce se întăresc legăturile dintre Rusia şi Coreea de Nord şi după ce au apărut acuzaţii că Phenianul furnizează Moscovei muniţii pentru războiul din Ucraina.

Coreea de Sud, aliată a Statelor Unite, a condamnat invazia rusă în Ucraina şi a furnizat Kievului ajutoare economice şi umanitare, însă deocamdată nu le-a trimis ucrainenilor şi armament.

De la începutul războiului din Ucraina, autorităţile de la Seul au emis o avertizare specială pentru cetăţenii sud-coreeni, recomandându-le să evite călătoriile în Rusia.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare