Summit B9, la București. Klaus Iohannis: Solidaritatea, dialogul și cooperarea stau la baza forței noastre comune. Președintele polonez: Cel mai important acum este să sprijinim Ucraina!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul sesiunii plenare a Summitului Formatului Bucureşti 9, că reuniunea este mai relevantă ca oricând în contextul războiului din Ucraina şi că solidaritatea dialogului şi cooperarea stau la baza forţei comune, transmite Agerpres. 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, la rândul lui, că recenta sa vizită în Ucraina a fost „una dintre cele mai dure experienţe” din viaţa lui.

„Formatul Bucureşti 9 oferă o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor şi în asigurarea abordărilor coordonate ale tuturor celor nouă aliaţi de pe Flancul estic, dar şi la nivel transatlantic cu privire la securitatea Alianţei, ca un întreg. Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puţin două perspective. În primul rând, evoluţiile dramatice din regiune, care reclamă o atenţie sporită şi o coordonare amplificată. Solidaritatea dialogului şi cooperarea stau la baza forţei noastre comune. Agenda de azi va aborda, în consecinţă, evoluţiile actuale de securitate din Ucraina şi impactul acestora asupra vecinătăţii extinse, inclusiv a celorlalţi parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova şi Georgia, dar şi asupra securităţii întregii alianţe”, a spus preşedintele României.

Iohannis a evidenţiat că România este statul membru NATO care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina.

„Începând cu 24 februarie suntem nevoiţi să gestionăm o situaţie de securitate complet nouă în regiune. Este un moment crucial pentru regiunea euro-atlantică şi în special pentru noi, statele membre NATO de la Flancul estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toţii împărtăşim valoarea gravităţii ameninţărilor la adresa securităţii spaţiului euro-atlantic, ca o consecinţă a războiului de agresiune ilegal şi imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a menţionat că la Summit-ul NATO de la Madrid organizat la finalul lunii va fi adoptată o nouă viziune pe termen lung prin noul Concept strategic.

„Ne aflăm într-un moment excepţional, în care vom trasa traiectoria alianţei pentru cel puţin următorul deceniu. La finalul acestei luni vom adopta la Summitul NATO de la Madrid decizii importante, cu impact major pentru securitatea noastră actuală şi viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul noului Concept strategic, punând apărarea colectivă şi articolul 5 în epicentrul acţiunilor noastre şi punând în aplicare o transformare semnificativă a posturii de descurajare şi apărare, în special pe Flancul estic, aşa cum am decis la 24 martie 2022 la Bruxelles”, a adăugat şeful statului.

În opinia preşedintelui, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc estic de o manieră unitară şi echilibrată devine urgentă.

„Deoarece riscurile de securitate la adresa României şi a regiunii Mării Negre sunt în creştere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc estic de o manieră unitară şi echilibrată, în special în zona sudică a Flancului estic, devine cu atât mai urgentă şi crucială. Îmi exprim încrederea că unitatea şi abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfăşurare la nivel aliat, recum şi procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetăţenii noştri, răspunzând la ameninţările reale generate de Rusia”, a subliniat şeful statului.

„Suntem într-un moment deosebit. Ucraina luptă cu invadatorii ruşi de patru luni, NATO îşi finalizează pregătirile pentru Summitul de la Madrid”, a declarat preşedintele Poloniei, în deschiderea sesiunii, potrivit traducerii oficiale.

Andrzej Duda a mulţumit preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, pentru sprijinul transmis pentru Summitul B9.

„Vizita mea în Ucraina a fost una dintre cele mai dure experienţe din viaţa mea. Amintirile îmi vor rămâne pentru totdeauna. Opoziţia faţă de bestialitatea agresorilor ruşi, mila pentru victimele lor, faptul că vedem capitole, care credeam că s-au închis pentru totdeauna, că se redeschid, încercarea de a crea o ordine pe bază de cooperare n-a avut niciun fel de rezultat, pentru că Rusia nu a încetat să se gândească la proiectele sale de dezvoltare imperială, expansiune teritorială, schimbarea echilibrului de puteri şi a sferelor de influenţă. Se vorbeşte despre ruski mir (pacea rusă – n.r.)”, a mărturisit preşedintele Poloniei.

El a subliniat că „Ucraina este capabilă să se apere de agresorii ruşi, pe tot teritoriul său”.

„Pentru a evita greşelile viitoare, va trebui să examinăm foarte atent cum s-a putut întâmpla aşa ceva. Cel mai important lucru acum este să sprijinim Ucraina, să întărim factorul de descurajare al NATO, să facem o strategie coerentă pentru a opri imperialismul lui Putin. Acestea trebuie bazate pe sinergia de acţiuni între NATO şi Uniunea Europeană şi trebuie folosit potenţialul de tipul Bucureşti 9”, şi-a încheiat Andrzej Duda intervenţia

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi al Poloniei, Andrzej Duda, iniţiatori ai Formatului Bucureşti 9, i-au primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe participanţii la Summitul B9.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare