În cadrul contribuției UE la summitul „One Ocean” organizat de Franța la Brest, Comisia a prezentat inițiative ambițioase de promovare a unui ocean mai curat, mai sănătos și mai sigur.
Acestea demonstrează rolul de prim plan pe care îl joacă UE pentru a oferi un răspuns global la provocările care afectează oceanele. În cadrul summitului, președinta von der Leyen a anunțat trei inițiative-cheie de cooperare pentru conservarea și regenerarea oceanelor: o nouă coaliție internațională pentru protejarea biodiversității în marea liberă, care reprezintă 95 % din oceane; un proiect informatic major care le permite cercetătorilor să creeze simulări digitale ale oceanelor planetei; și misiunea de cercetare a UE pentru refacerea oceanelor și a apelor noastre până în 2030. Aceste inițiative se adaugă la contribuția globală a UE prezentată pe parcursul summitului de comisarii Gabriel, Vălean și Sinkevičius și care abordează toate cele patru componente ale summitului.
Luând cuvântul în cadrul summitului „One Ocean”, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Misiunea care ne revine de a proteja oceanele este în mod necesar la fel de vastă precum responsabilitatea noastră comună. Acesta este motivul pentru care am venit astăzi la Brest pentru a ne uni forțele și a inversa această tendință. Europa, în calitate de putere maritimă, poate aduce o contribuție considerabilă. Dar numai împreună putem să ne protejăm oceanele în mod eficace și să le permitem să fie din nou pline de viață.”
Protejarea biodiversității și a resurselor marine
În cadrul summitului, președinta von der Leyen a lansat astăzi coaliția de înaltă ambiție privind biodiversitatea marină în zonele din afara jurisdicției naționale. Această inițiativă subliniază rolul de prim plan al UE în ceea ce privește conservarea resurselor marine mondiale. Zonele situate în afara jurisdicției naționale reprezintă 95 % din oceane, iar biodiversitatea lor oferă umanității beneficii ecologice și socioeconomice inestimabile. Totuși, aceste zone vaste sunt din ce în ce mai vulnerabile la amenințări precum poluarea, supraexploatarea și impactul schimbărilor climatice. Negocierile în curs ale Organizației Națiunilor Unite reprezintă o oportunitate unică, iar UE depune eforturi intense pentru a ajunge la un acord în 2022. Coaliția îi reunește pe cei care, la fel ca UE și statele sale membre, depun eforturi în direcția unui tratat ambițios al ONU privind conservarea biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale.
Toleranța zero față de pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN), aplicată de mult timp de UE, reprezintă o altă piatră de temelie a politicii ambițioase a UE în materie de gestionare durabilă a resurselor marine. Pescuitul INN reprezintă o amenințare gravă la adresa stocurilor de pește ale lumii, unele dintre acestea ajungând în pragul epuizării. Prin urmare, începând din 2010, UE a pus în aplicare un set de măsuri pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului INN. În temeiul acestor norme, UE colaborează cu țări din întreaga lume pentru a încuraja lupta împotriva pescuitului INN și a împiedica intrarea acestor produse pe piața UE. De asemenea, UE se bazează pe sprijinul Agenției Europene pentru Controlul Pescuitului (EFCA) pentru a asigura conformitatea propriei sale flote prin intermediul unor legi aplicabile autorităților de control ale statelor membre. Pe lângă faptul că este un exemplu demn de urmat, UE furnizează și sprijin financiar prin intermediul programelor regionale care promovează un pescuit sustenabil.
Combaterea poluării marine
Poluarea, în special cea cauzată de materialele plastice, reprezintă, de asemenea, o amenințare majoră la adresa sănătății oceanului, atât la nivel mondial, cât și la nivel european. În acest sens, UE acționează pentru promovarea unei viziuni privind un ocean curat. În ceea ce privește combaterea poluării cu materiale plastice, UE are două priorități principale: reducerea poluării cu materiale plastice și accelerarea tranziției către o economie circulară. Directiva privind materialele plastice de unică folosință, în vigoare din 2021, stabilește norme pentru eliminarea treptată a multor articole din plastic irosite în mod frecvent și pentru colectarea uneltelor de pescuit pierdute pe mare. Acest act legislativ reprezintă un pas istoric în direcția eliminării deșeurilor marine în UE. În plus, UE este un susținător ferm al unui acord internațional privind materialele plastice și depune eforturi în vederea instituirii unui comitet pentru un acord mondial în cadrul Adunării ONU pentru mediu din luna februarie a acestui an. Acesta este singurul răspuns eficace și pe termen lung la problema mondială a deșeurilor marine. De asemenea, UE sensibilizează în mod activ opinia publică, dând astfel un impuls luptei împotriva deșeurilor marine. Împreună cu ONU și cu o serie de organizații ale societății civile, UE organizează #EUBeachCleanup – o campanie mondială în favoarea oceanelor, care mobilizează anual zeci de mii de voluntari pentru îndepărtarea deșeurilor de pe plaje și din cadrul căilor navigabile interioare.
Un ocean de soluții împotriva schimbărilor climatice
Realizarea neutralității emisiilor de dioxid de carbon implică, de asemenea, o tranziție către un transport maritim cu emisii zero. Acest sector este coloana vertebrală a comerțului mondial și a lanțurilor de aprovizionare, dar se bazează în continuare aproape în totalitate pe combustibili cu emisii ridicate de dioxid de carbon. Propunerea FuelEU în domeniul maritim introduce un standard privind combustibilii care limitează intensitatea gazelor cu efect de seră, iar Regulamentul privind infrastructura pentru combustibili alternativi vizează furnizarea unor infrastructuri energetice adecvate în porturi, în sprijinul obligației de a se conecta la alimentarea cu energie electrică terestră sau de a utiliza tehnologii cu emisii zero la dană. Extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) la sectorul maritim va plasa emisiile generate de transportul maritim sub incidența plafonului general și va crea un semnal de preț pentru a stimula și mai mult decarbonizarea. Ambiția UE nu se oprește la frontierele Uniunii, deoarece UE conduce negocierile în cadrul Organizației Maritime Internaționale (OMI) în vederea ajungerii la un acord cu privire la un transport maritim cu emisii zero până în 2050. Ecologizarea transportului maritim este, de asemenea, o prioritate a programelor de finanțare ale UE, după cum o demonstrează suma de 1,5 miliarde EUR deja investită în temeiul Mecanismului pentru interconectarea Europei, și Orizont Europa, printre altele prin intermediul Parteneriatului pentru transportul pe căi navigabile (Waterborne Partnership) (peste 500 de milioane EUR).
Guvernanța oceanelor
De asemenea, UE acordă științei și tehnologiei un rol central în conservarea oceanelor. „Misiunile” constituie o nouă abordare a UE pentru a înfrunta provocări societale majore, oferind o masă critică de resurse destinate activităților de cercetare specifice. Misiunea „Refacerea oceanelor și a apelor noastre până în 2030” urmărește să confere oceanelor un rol central în îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european pentru 2030. Ea va sprijini mari proiecte de inovare (sau „proiecte-far”) menite să dezvolte și să testeze soluții pentru a proteja 30 % din zona maritimă a UE, a reface ecosistemele marine și fluviale, a reduce deșeurile de plastic din mare, pierderile de nutrienți și utilizarea pesticidelor chimice cu 50 %, precum și pentru a realiza o economie albastră neutră din punct de vedere climatic și circulară.
Lansată de președinta von der Leyen în cadrul summitului „One Ocean”, misiunea va avea, de asemenea, drept scop dezvoltarea unei platforme digitale pentru oceane – platforma europeană Digital Twin Ocean – ceea ce va permite UE să aibă un rol de lider în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor digitale pentru protejarea oceanelor. Bazată pe observații, modele și pe cele mai recente progrese tehnologice, platforma Digital Twin Ocean este un mediu informatic care va permite evaluarea diferitelor scenarii, îmbunătățind înțelegerea mediului marin și oferind informații bazate pe cunoștințe pentru procesul decizional. Această platformă va asigura un acces deschis și nerestricționat la datele referitoare la mediul marin, va acoperi lacunele în materie de cunoștințe și va promova integrarea aplicațiilor de previzionare și de modelare existente la nivelul UE.
Cercetarea privind oceanele nu se încheie aici. Este, de asemenea, necesar să aprofundăm cunoștințele noastre în domeniul marin, ceea ce va permite consolidarea sensibilizării și a cunoașterii și va oferi oportunități de punere în practică a noilor cunoștințe astfel dobândite. UE depune eforturi pentru a îmbunătăți cunoștințele în domeniul marin prin educație și investiții în cercetare, iar coaliția EU4Ocean este un exemplu în acest sens. Această inițiativă ascendentă și incluzivă reunește diferiți parteneri pentru a face schimb de cunoștințe, precum și pentru a îmbunătăți cunoștințele în domeniul marin și gestionarea durabilă a oceanelor.
Context
Oceanul are o importanță vitală pentru generațiile actuale și viitoare. Având cel mai mare spațiu maritim din lume, UE își asumă responsabilitatea pentru protejarea acestuia; în calitate de cea mai mare piață pentru produsele pescărești, ea conduce eforturile de conservare a resurselor sale; și, în calitate de economie mondială majoră, UE profită de ocazia de a dezvolta soluții durabile și circulare axate pe oceane.
Eforturile UE de conservare a oceanului fac parte integrantă din Pactul verde european, care vizează construirea primei economii neutre din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon din lume până în 2050 și combaterea declinului biodiversității.