Guvernul discută astăzi, în ședință, o ordonanță de urgență prin care suspendă ocuparea posturilor în sectorul bugetar, începând cu 1 iulie și până la finalul anului, pentru a reduce din cheltuieli și a se încadra în ținta de deficit,. Vor exista, însă, și câteva excepții.
„În perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 și data de 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”, arată proiectul de ordonanță de urgență, potrivit economedia.ro.
El prevede însă și două excepții, respectiv:
a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.
b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.
Motivarea Guvernulului privind suspendarea angajărilor
Guvernul reamintește că România a depășit, în 2019, pragul de 3% al deficitului bugetar ESA și că țara noastră se află în procedura aplicabilă deficitelor excesive (PDE) începând cu data de 3 aprilie 2020, când Consiliul UE a adoptat o Recomandare pentru corectarea deficitului bugetar excesiv, care prevede atingerea unor ținte de deficit public de 3,6% din PIB în 2020, 3,4% în 2021 și 2,8% în 2022. În acest context, la 15 septembrie 2020, România a transmis COM Raportul privind acțiunile întreprinse la recomandarea Consiliului UE pentru ajustarea deficitului bugetar excesiv.
„Totodată, obligaţia Guvernului este aceea de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum
şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice”, mai arată Executivul.
Însă pentru asigurarea sursei de finanțare a măsurilor adoptate de Guvern cu respectarea angajamentelor asumate în ce privește încadrarea în ținta de deficit, este necesară diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice. În această categorie se regăsesc cheltuielile de personal care în anul 2022 reprezintă 22% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.