Sute de membri Declic le-au scris judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a le cere să țină cont de opinia avizată a medicilor atunci când vor decide ce înseamnă „condusul sub influența substanțelor psihoactive”.
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curți decide, pe 16 septembrie, modul în care toate instanțele din țară ar trebui să interpreteze ce înseamnă ,,starea de influență’’.
Pentru că decizia ÎCCJ va fi obligatorie pentru toate instanțele din România, ea poate afecta zeci de mii de oameni care iau tratament pentru ADHD, diabet, boli neurologice sau medicamente uzuale precum Nurofen Plus, Parasinus Penta, spray nazal antialergic.
Într-o singură zi, 300 de oameni le-au scris judecătorilor propriile povești despre cum le este afectată viața de lipsa unor limite clare care să stabilească cu adevărat când un șofer e sub influența substanțelor interzise. (n.n. – o parte din mesaje pot fi găsite la finalul comunicatului)
Membrii Declic le-au explicat judecătorilor că, deși nu au consumat niciodată stupefiante, medicamentele sau alimentele pe care le folosesc pot avea urme infime din substanțe interzise. Acest fapt le pune libertatea în pericol, în lipsa unor norme legislative clare care să facă diferența între simpla prezență a unor substanțe în organism (indiferent de cantitatea lor) și starea de influență pe baza unor limite recomandate de medici.
Acțiunile cetățenilor vin în completarea unui Amicus Curiae depus de Comunitatea Declic la Înalta Curte de Casație și Justiție, în acest dosar. Declic cere astfel respectarea punctelor de vedere ale medicilor legiști, care spun că simpla prezență a unei substanțe în organism, în cantități infime, nu înseamnă automat că șoferul respectiv e sub influența substanțelor interzise.
Mai mult, peste 34.000 de oameni au semnat petiția „Nu mai pedepsiți șoferi nevinovați, schimbați legea!”. Petiția poate fi consultată aici: Nu mai pedepsiți soferi nevinovați!
Mai jos, puteți găsi o parte dintre mesajele transmise prin e-mail de membrii Declic judecătorilor de la Înalta Curte. Mai mult, aici poate fi consultat și preluat în materialele de presă, cu citarea sursei Declic, documentul integral, Amicus Curiae, trimis de Comunitatea Declic, la ÎCCJ.
Exemple ale mesajelor membrilor Declic, pentru judecătorii de la Înalta Curte :
”Stimați magistrați,
„Sunt sub tratament pentru diabet de câțiva ani, prescris de medicul meu pentru a-mi asigura o viață normală. Fără acest tratament, sănătatea mea ar avea de suferit, aș putea pune în pericol siguranța mea și a altora în trafic.
Chiar dacă acum nu sunt un pericol pe șosele, urmele medicamentelor de diabet pot fi detectate de testele antidrog. Asta mă expune riscului de a fi acuzat de condus sub influența substanțelor interzise. O astfel de acuzație ar avea repercusiuni grave asupra vieții mele personale și profesionale.
Este esențial să avem reglementări clare care să facă diferența între utilizarea legitimă a medicamentelor și consumul substanțelor care afectează siguranța rutieră.
Vă rog să luați în considerare aceste realități și impactul semnificativ pe care decizia dumneavoastră îl va avea asupra multor persoane aflate în situații similare.”
II.
„Deoarece sufăr de alergie la ambrozie, sunt nevoit să urmez un tratament pentru a ține sub control simptomele în această perioadă. Deși iau medicamentele seara, există riscul ca urme minime ale acestora să fie detectate a doua zi în organism, ceea ce mă poate expune unui dosar penal. Medicul mi-a spus că medicamente nu îmi afectează în niciun fel capacitatea de a conduce în siguranță.
Vă rog să luați în considerare opiniile medicale și practica altor țări, unde au fost stabilite limite clare pentru cele mai frecvente substanțe. Înțeleg importanța combaterii consumului de substanțe interzise, dar nu este corect ca persoanele care nu au consumat niciodată astfel de substanțe să fie penalizate.
Sper ca decizia dumneavoastră să reflecte respectarea drepturilor tuturor cetățenilor.”
III.
Stimați domni judecători și stimate doamne judecătoare,
Am fost diagnosticată cu ADHD la maturitate.Tratamentul pe care îl iau zilnic mă ajută enorm să-mi trăiesc viața normal, să mă concentrez și să fiu prezentă. Dar medicamentele mele pot fi depistate de testele antidrog, iar legea din România îmi interzice să conduc, chiar dacă sunt perfect capabilă să o fac în siguranță. În alte țări europene, oamenii cu ADHD nu trebuie să aleagă între tratament și dreptul de a conduce. Vă rog să țineți cont de noi când veți da decizia”
Extras din Amicus Curiae, depus de Declic, la Înalta Curte (Amicusul depus de Comunitatea Declic este un memoriu al cetățenilor, pentru a aduce în atenția Curții opinia medicală referitoare la conducerea sub influența substanțelor interzise) :
„În primul rând, interpretarea textului de lege trebuie să aibă în vedere faptul că existența unor substanțe psihoactive în corpul conducătorului de vehicule poate fi rezultatul administrării unor medicamente prescrise pentru afecțiuni ușoare, sau autoadministrate, acestea neavând regim special de prescriere. De exemplu variante ale medicamentelor care conțin paracetamol și ibuprofen (Bioflu, Ibusinus) pot conține Pseudoefedrină, substanță aflată pe tabelul nr.4 la anexa legii nr.143/2000 sau Codeină, substanță aflată pe tabelul nr.1 la anexa legii nr.143/2000.
De asemenea, unele suplimente alimentare cum sunt cele din cânepă sau uleiul din semințele acestei plante, conțin reziduuri de canabis, drog de risc înscris pe tabelul nr.3 la aceeași lege 143/2000. Dealtfel, aceste medicamente au dat rezultate pozitive la testele rapide efectuate de Poliția Rutieră cu consecința deschiderii unor dosare penale și a încărcării inutile a sistemului de justiție”.