Sute de mii de persoane din Somalia, nevoite să-şi părăsească locuinţele într-un oraş ”devenit ca un ocean”

Inundaţiile din Somalia au forţat aproape un sfert de milion de persoane să-şi părăsească locuinţele după ce râul Shabelle (centru) s-a revărsat şi a inundat oraşul Beledweyne, în contextul celei mai severe secete din această ţară în ultimele patru decenii, potrivit guvernului, informează Reuters, scrie Agerpres.

Agenţiile umanitare şi oamenii de ştiinţă au avertizat că schimbările climatice reprezintă unul din factorii-cheie care accelerează urgenţele umanitare, dar şi că cei afectaţi sunt responsabili în gradul cel mai mic de emisiile de CO2.

Ploile sezoniere înregistrate în Somalia şi în regiunile muntoase din Etiopia au declanşat viituri care au inundat locuinţe, recolte şi ferme de animale, provocând temporar închiderea şcolilor şi spitalelor din Beledweyne, capitala regiunii Hiraan, potrivit rezidenţilor din aceste regiuni.

”Brusc, întreg oraşul a fost acoperit de ape. Beledweyne a devenit asemenea unui ocean”, a spus Ahmed Nur, proprietarul unui magazin acoperit de ape.

”Se mai vedeau doar acoperişurile caselor. Am folosit bărci de mici dimensiuni şi tractoare pentru a salva oamenii”, a spus el.

Nur locuia împreună cu rude de-ale sale la marginea oraşului care, cu doar câteva săptămâni mai devreme, celebrase sfârşitul unei perioade de secetă severă.

”A venit ploaia, eram fericiţi. Oamenii au plantat recoltele”, a spus el.

Seceta, asociată cu violenţele şi cu creşterea preţurilor alimentelor cauzată de războiul din Ucraina, a dus la moartea a 43.000 de oameni anul trecut, potrivit statisticilor ONU.

De la mijlocul lunii martie, inundaţiile au afectat peste 460.000 de persoane la nivel naţional şi au provocat moartea a 22 de persoane, potrivit Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Conform Agenţiei pentru managementul dezastrelor din Somalia, inundaţiile au dus doar în Beledweyne la strămutarea a peste 245.000 de persoane.

”Recuperarea după şase anotimpuri consecutive de precipitaţii insuficiente va necesita timp”, potrivit unui raport OCHA din 14 mai.

Precipitaţiile realimentează sursele de apă şi permit regenerarea vegetaţiei. Cu toate acestea, va fi nevoie de o cantitate mai mare de precipitaţii pentru a diminua impactul secetei recente, a precizat OCHA într-un raport.

După mai multe dezastre consecutive, Halima Abdullahi, rezidentă din Beledweyne, a spus că a văzut destule şi ar putea deveni una dintre cele 216 milioane de persoane care, potrivit Băncii Mondiale, ar putea fi nevoite să se mute în altă regiune din ţară până în 2050 din cauza stresului climatic.

”Ne vom muta în sate îndepărtate”, a spus Abdullahi, mamă a doi copii. ”Beledweyne nu mai există”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare