Taiwanul a identificat un balon meteorologic chinez

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că un balon meteorologic chinez a trecut joi linia mediană a strâmtorii Taiwan, fapt ce survine cu aproximativ o lună înainte de alegerile prezidenţiale din Taiwan, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Iniţial am constatat că a fost un balon cu sunet”, a declarat ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, la parlament.

Taiwanul, pe care China îl revendică drept propriul său teritoriu, acuză frecvent Beijingul că încearcă să exercite presiuni militare sau economice pentru a influenţa alegerile spre obţinerea unor rezultate favorabile guvernului chinez.

Insula va organiza alegeri prezidenţiale şi parlamentare pe 13 ianuarie.

China şi-a intensificat presiunea militară împotriva Taiwanului în ultimii patru ani, inclusiv prin organizarea a două serii de exerciţii militare majore în jurul insulei în ultimul an şi jumătate. Marţi, Taiwanul a raportat o activitate militară chineză rară pe timp de noapte în jurul insulei, semnalând prezenţa unor avioane care au traversat linia mediană din zonă.

Ministerul Apărării a precizat că balonul a fost detectat la 101 mile marine (187 km) sud-vest de oraşul taiwanez Keelung (nord) şi s-a deplasat spre est timp de aproximativ o oră după care a dispărut.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare