Tanczos Barna: „Facem bugetul cu ținta de deficit de 7%. Nu vor fi creșteri de taxe, dar ANAF va face o colectare mai bună. Vom tăia din cheltuieli”

Tanczos Barna (UDMR), ministrul Finanțelor, a declarat că ministerul construiește un buget pe 2025 cu ținta de deficit de 7%, conform angajamentelor din planul fiscal pe șapte ani încheiat cu Comisia Europeană. Acesta a dat asigurări că nu vor exista noi majorări de impozite și taxe. După ce bugetul va fi gata, vor începe discuțiile cu sindicatele și patronatele pentru reforma fiscală. Tanczos Barna a vorbit și despre impozitarea marilor averi, scrie b1tv.ro.

„Deficitul cash pentru 2024 este 8,64% din PIB. Am estimat 8,7%, dar calculele mai exacte, cu intrările din ultimele zile, ne duc la 8,6%. Nu aș putea să spun nimic pe ESA, lucrăm la finalizarea datelor. Nici 8,6% în termeni cash nu este încă oficial. În circa o săptămână, zece zile, am putea avea o estimare și pe ESA. Ținta pentru cash și ESA pentru 2025 va fi de 7%. Bugetul se face pe ținta de deficit de 7% cash”, a declarat Tanczos Barna, pentru profit.ro.

Acesta a dat apoi asigurări că nu vor exista noi majorări de taxe și impozite: „Facem bugetul fără majorări de impozite și taxe. Zilele acestea asta facem. Strângem toate solicitările de la ministere, vedem care minister ce plan de investiții are, ce plan de cheltuieli de funcționare are și calculăm bugetul pe un deficit de 7% fără majorări de taxe și impozite. Calculăm un deficit de 133 miliarde în momentul de față”.

Întrebat de profit.ro din ce sursă vor fi atunci asigurate cele circa 26 miliarde lei prevăzute în planul fiscal să provină suplimentar din măsuri fiscale în 2025, ministrul a răspuns că venituri de circa 6-7 miliarde de lei sunt asigurate de măsurile din Ordonanța „trenuleț”, iar restul de circa 20 de miliarde din stabilirea unei ținte mai ambițioase de îmbunătățire a colectării la ANAF și din reduceri suplimentare de cheltuieli.

Un rol major aici îl vor avea digitalizarea și sistemele deja implementate, cum sunt e-Factură, e-TVA, e-Transport: „Aceste sisteme informatice care sunt deja consolidate și implementate, vor duce la o conformare voluntară mai ridicată și o eficiență mult mai mare în control”.

Despre reforma fiscală, ministrul Finanțelor a afirmat: „Acest plan de reformă fiscală ar trebui să vizeze o reașezare și o regândire a sistemului de impozitare și, așa cum am stabilit și în programul de guvernare, o reducere a impozitării muncii și o consolidare a încasărilor pe termen mediu și lung. Dar, aceste discuții, încă o dată, nu privesc bugetul care se aprobă la sfârșitul lunii ianuarie. Trebuie discutate cu specialiști din minister și din alte instituții ale statului, cu mediul de afaceri și cu sindicatele. Lucrurile trebuie abordate mai corect față de mediul de afaceri, de plătitorii de impozite, astfel încât să evităm astfel de situații în viitor”.

În ceea ce privește impozitarea marilor averi, Tanczos Barna a declarat că aici lucrurile sunt „într-o fază incipientă”: „Trebuie definit ce înseamnă avere, ce înseamnă mare. Nu este luată nici decizia politică, nu este pregătită nici partea tehnică. Nu există încă discuție detaliată pe tema asta. Există o intenție de impozitare a marilor averi”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare