Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a calificat declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca fiind încurajatoare, apreciind că Protocoalele secrete, acțiunile ilegale și neconstituționale, încălcarea libertăților fundamentale trebuie să înceteze.
„Declarația domnului Toader, Ministrul Justiției, făcută astăzi, este încurajatoare. Prezența și nivelul de infiltrare a statului paralel în justiția din România este de netolerat. Protocoalele secrete, acțiunile ilegale și neconstituționale, încălcarea libertăților fundamentale trebuie să înceteze. Prezența agenților/ofițerilor acoperiți în tot țesutul social, politic și economic reprezintă o situație fără precedent în țările democratice.”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
https://www.facebook.com/tariceanu/posts/2337759049572230
Potrivit preşedintelui Senatului, reforma justiției trebuie dusă la bun sfârșit și totodată trebuie să se revină la controlul democratic al serviciilor secrete.
„Declarația Ministrului Toader este fără îndoială un pas necesar în această direcție”, a conchis Tăriceanu.
Știrea inițială:
Tudorel Toader a declanșat procedura de evaluare a procurorului general al României
Ministrul Justiției a anunțat că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat.
În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009
.Zilele acestea aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogat” încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, „La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr…..din 04.02.2009”.
Folosirea sintagmei „se abrogă”, arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative.
Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile!”, a anunțat Toader, pe Facebook.