Tăriceanu i-a trimis o scrisoare lui Iohannis după ce Dăncilă i-a propus miniștri din ALDE

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi propune acestuia să nu aceste propunerile de miniștri înaintate de premierul Viorica Dăncilă având în vedere că parlamentarii propuși nu mai sunt membri ALDE. 

„Am văzut în spaţiul public anunţul doamnei prim-ministru Dăncilă, potrivit căruia a propus pentru portofoliile ministeriale rămase vacante în urma demisiilor miniştrilor ALDE, trei persoane despre care domnia sa afirmă că fac parte din ALDE.

În şedinţa Delegaţiei Permanente ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covârşitoare – 83 de voturi pentru şi două abţineri – denunţarea protocolului cu PSD precum şi retragerea din coaliţia de guvernare. Mai mult, în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotărât, tot cu o majoritate covârşitoare, excluderea oricărui membru care acceptă desemnarea din partea altui partid într-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare.

Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţia de miniştri sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat” i-a scris Tăriceanu preşedintelui Klaus Iohannis, miercuri seară.

Astfel, Tăriceanu îi cere lui Iohannis să consulte Constituția asta pentru că Exwcutivul are obligația să vină în Parlament.

“Având în vedere cele de mai sus, vă solicit ca în analiza pe care o veţi face privind aceste propuneri să luaţi în considerare prevederile articolului 85 alineatul 3 din Constituţie”, se mai arată  în scrisoarea către Klaus Iohannis trimisă de Tăriceanu.