ALDE nu este în favoarea soluţiei alegerilor anticipate, în primul rând din punct procedural şi constitutional, a anunţat joi preşedintele formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu.
- “Am avut o discuţie cu preşedintele. (…) În primul rand, de la bun început i-am spus presedintelui foarte explicit ca nu suntem în favoarea soluţiei alegerilor anticipate şi acest lucru din două considerente.
Primul, cel legat de ordin procedural, constituţional. Constituţia prevede nişte paşi care sunt extrem de anevoiosi şi consumatori de timp. Drumul până la alegerile anticipate înseamnă aproximativ patru luni de zile care creează o serie de consecinţe defavorabile”, a precizat Tăriceanu pe Facebook.
Potrivit fostului preşedinte al Senatului, Constituţia României nu este una care să faciliteze recurgerea la alegerile anticipate, din contră, a fost gândită să facă cât mai dificilă recurgerea la această soluţie.
“Consecintele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează în toată această perioadă un imens blocaj administrativ, economic, cu consecinţe grave asupra situaţiei din ţară şi, în final, asupra cetăţenilor, care nu au de ce să sufere.
Administraţia în astfel de cazuri se blochează, pentru că funcţionarii vor aştepta să vadă cine sunt noii şefi, să vadă cine se schimbă, cine rămâne; cetăţenii şi instituţiile în relaţiile reciproce nu vor şti cum să funcţioneze din acest motiv. Consecinţele economice sunt la fel de preocupante pentru că vor fi presiuni pe cursul de schimb, plus că multe dintre întreprinderile economice nu vor putea să îşi deruleze planurile de afaceri, mai ales cele care lucrează în relaţie cu instituţiile statului”, a motivat Tăriceanu.
El a mai precizat că ALDE nu are o propunere de premier, aspect comunicat preşedintelui Klaus Iohannis la consultările de la Cotroceni.
“I-am spus că ni se pare firesc ca o propunere de prim-ministru să vină din partea partidelor care au ponderea cea mai mare în Parlament şi că avem toată deschiderea de a discuta cu partidele politice găsirea unei soluţii de agregare a unei majorităţi care să poată să formeze, să dea votul de susţinere pentru viitorul prim-ministru.
Acest lucru nu e foarte simplu, având în vedere că PNL s-a poziţionat oficial, spunând că nu vor vota primul ministru Orban, în cazul în care va fi desemnat. Suntem într-o situaţie nefirească, în care partidul din partea căruia se desemnează primul ministru nu îşi votează primul ministru, pentru că ambiţia este de a se ajunge la anticipate cu orice preţ. Sigur că nu refuzăm niciun fel de discuţie, iar în perioada următoare mă astept să existe contacte diverse şi, aşa cum v-am spus, încercarea de a vedea dacă se poate agrega o majoritate în jurul unei propuneri de prim-ministru care să dea o soluţie politică de stabilitate, nu care să conduca la alegeri anticipate”, a arătat Tăriceanu.