Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, miercuri, că șeful statului a făcut o confuzie cu privire „la taxa pe lăcomie”.
Tăriceanu a adăugat că băncile din țara noastră nu vor să-și assume riscuri.
„Am văzut că, într-adevăr, tuna și fulgera la adresa Coaliției și la adresa Guvernului. Cred că făcea și o confuzie, din ce am auzit. Pentru că, ieri, Ministrul Teodorovici a vorbit despre o taxă de lăcomie, nu știu dacă este cea mai inspirată denumire. Era vorba de bănci. Constatăm că în România se întâmplă niște fenomene care sunt anormale. Rolul băncilor este predominat de intermediere bancară. Cu alte cuvinte, ar trebui ca depozitele pe care le au de la populație să fie capabile să le plaseze în economie, pentru a finanța economia, pentru a finanța, în principal, firmele sau persoanele private, care doresc să-și cumpere anumite bunuri, case.
Ce constatăm este faptul că, în România, gradul de mediere bancară este extraordinar de scăzut, iar băncile preferă să plaseze fondurile, depozitele pe care le au în titluri de state, care sunt remunerate tot de buget, din taxele fiecărui contribuabil. Și nu fac aceste operațiuni de intermediere bancară, cu toate că există o evidență care arată că profiturile băncilor în România sunt cu mult mai mari decât profiturile băncilor în străinătate, iar gradul de intermediere este de patru ori mai mare decât este în România. Deci, băncile nu vor să facă niciun efort, nu vor să-și asume niște riscuri, preferă să cumpere niște titluri de stat care sunt cele mai sigure plasamente și noi să le facem profitul”, a mai declarat președintele Senatului.