Taxele vamale la bunurile de orgine din Uniunea Europeană ar putea fi mărite cu 100%, în cadrul unui plan aflat, în prezent, în analiză la Administrația Trump. Comentariile publice asupra modificărilor propuse au ca termen 13 ianuarie 2020.
- SUA au aplicat deja taxe vamale adiționale de 25% unui număr de peste 150 de bunuri importate din țările membre UE, precum și de 10%, aplicate la importuri de aeronave provenind din Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.
Această măsură a urmat deciziei arbitrajului Organizației Mondiale a Comerțului conform căreia SUA pot impune contramăsuri anuale în volum de 7,5 miliarde dolari împotriva UE, dată fiind neconformarea acesteia față de deciziile anterioare ale OMC sancționând subvențiile acordate producătorului Airbus.
Oficiul reprezentantului pentru comerț al SUA (USTR) ia, în prezent, în considerație, următoarele variante de modificări ale acestor taxe vamale: (a) eliminarea bunurilor deja supuse taxelor vamale suplimentare-sau menținerea acestora-(de) pe lista cu taxele vamale deja crescute, (b) creșterea taxelor vamale până la 100% la bunurile cărora li s-au aplicat deja creșterile de 10%, respectiv 25% și (c) impunerea de taxe vamale suplimentare de până la 100% la bunurile avute inințial în vedere, dar, ulterior, eliminate de pe lista cu taxele vamale mărite inițial (sunt incluse aici aeronavele și componentele acestora, produsele agricole, poșetele, uneltele, cărțile și hârtia, textilele și confecțiile, mocheta și covoarele, ceasurile, componentele de biciclete, cuțitele etc.
USTR a solicitat comentarii publice cu privire la următoarele aspecte: (a) dacă o astfel de decizie ar determina UE să implementeze recomandările OMC, sau SUA și UE ar ajunge la o rezolvare reciproc satisfăcătoare a disputei și (b), ar putea dăuna într-o măsură prea mare interesele SUA, inclusiv cele ale IMM-urilor și consumatorilor americani.
Sursa: Cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MEEMA