duminică, iunie 26, 2022

Tehnologia producerii de vaccinuri ARN mesager, extinsă de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a extins miercuri accesul la tehnologia bazată pe ARN mesager pentru fabricarea de vaccinuri în Bangladesh, Indonezia, Pakistan, Serbia şi Vietnam, pentru a înmulţi centrele de producţie de vaccinuri împotriva COVID-19, relatează AFP, scrie Agerpres.

Candidatura acestor ţări „a fost revizuită de un grup de experţi şi ele au demonstrat că au capacitatea de a absorbi tehnologia şi vor trece relativ rapid la faza de producţie”, subliniază OMS într-un comunicat.

Anunţul face parte din strategia organizaţiei ONU de a multiplica centrele de producţie ale acestor vaccinuri ARNm – care s-au dovedit a fi printre cele mai eficiente în lupta împotriva virusului care provoacă COVID – şi de a combate astfel inegalitatea accesului la vaccinuri.

Noile ţări partenere vor beneficia de transfer de tehnologie de la centrul înfiinţat de OMS în Africa de Sud.

Săptămâna trecută, organizaţia ONU a desemnat deja şase ţări africane pentru beneficia de tehnologia necesară producerii de vaccinuri pe bază de ARN mesager.

Africa de Sud, Egipt, Kenya, Nigeria, Senegal şi Tunisia au fost alese de OMS pentru a permite continentului african să-şi fabrice propriile vaccinuri pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, dar şi a altor boli.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat într-o prezentare miercuri modul în care dezvoltarea rapidă a vaccinurilor anti-COVID a făcut posibilă combaterea mai eficienta a pandemiei de COVID-19.

Însă el a amintit, de asemenea, că nu toată lumea a beneficiat la fel: dacă ţările bogate recomandă trei doze de vaccin, ţările sărace au acces dificil la vaccinuri, inclusiv pentru imunizarea cadrelor medicale.

„Inegalitatea a fost mult legată de faptul că, la nivel global, producţia de vaccinuri este concentrată în principal în mâinile câtorva ţări bogate”, a spus dr. Tedros.

În opinia sa, „una dintre cele mai evidente lecţii care trebuie învăţate din pandemia de COVID-19 este că producţia locală de vaccinuri trebuie crescută, în special în ţările cu venituri mici şi medii”.

sursa: AGERPRES

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner