Telescopul sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) din China, cel mai mare radiotelescop cu deschidere plină și cel mai sensibil din lume, s-a deschis oficial lumii începând de miercuri.
Fiind cel mai sensibil radiotelescop din lume, FAST, bazat pe observabile între 70 MHz și 3 GHz, este de peste 2,5 ori mai sensibil decât Arecibo. Conform calculului sensibilității efectuat de astronomi, acesta poate explora efectiv de patru ori mai mult sfera spațiului universului în comparație cu Arecibo, extinzând considerabil observația umană a universului.
Până în prezent, FAST a găsit peste 300 de pulsari și se așteaptă ca numărul să ajungă la 1.000 în următorii cinci ani. De asemenea, a făcut progrese în domenii precum exploziile radio rapide, un tip de undă radio puternică.
Oamenii de știință chinezi folosesc deja FAST pentru a urmări Andromeda, cea mai apropiată galaxie, unde speră să găsească primul pulsar extragalactic.
– Astronomii la nivel global își pot depune cererile de observație pentru evaluare până pe 15 mai, iar rezultatele vor fi anunțate pe 20 iulie. Observațiile oamenilor de știință din străinătate vor începe în august.
– Deschiderea FAST demonstrează că China extinde serios cercul de prieteni în cercetarea de bază și împărtășește FAST cu restul lumii, a declarat Li Di, om de știință șef al telescopului.
Experții se așteaptă ca giganticul telescop să consolideze cercetările astronomice globale și să găsească răspunsuri la unele dintre cele mai mari necunoscute din astrofizică și cosmologie moderne.
Astronomii din întreaga lume își pot depune cererile de observație pentru evaluare până pe 15 mai, iar rezultatele vor fi anunțate pe 20 iulie, potrivit unei declarații a Observatorilor Astronomici Naționali (NAO) din cadrul Academiei Chineze de Științe (CAS). Observațiile oamenilor de știință din străinătate vor începe în august.
Aproximativ 10% din timpul de observație al FAST în primul an, aproximativ 450 de ore, este așteptat să fie alocat oamenilor de știință străini, a spus Li Di, om de știință al telescopului și cercetător la NAO.
Sursa: Xinhua