Tensiuni la Ţebea, între jandarmi şi susţinătorii AUR, când aceştia au încercat să ajungă în locul unde se afla premierul Ciucă

Tensiuni între forţele de ordine şi aproximativ 1.000 de simpatizanţi şi membri ai AUR, conduşi de liderul formaţiunii, deputatul George Simion, au avut loc duminică la Ţebea (jud. Hunedoara), acolo unde se comemorează 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, cel supranumit „Crăişorul Munţilor”.

Potrivit g4.media.ro, la eveniment participă și premierul României, Nicolae Ciucă. Alături de el se află și Lucian Bode, ministrul de Interne. La Țebea a mai sosit și ministrul Agriculturii, Petre Daea.

George Simion şi susţinătorii săi au încercat să ajungă în același loc cu premierul, la mormântul lui Avram Iancu. Simpatizanții AUR, cu steaguri tricolore în mâini, mulţi îmbrăcaţi în costume populare, au scandat sloganuri şi s-au împins cu jandarmii care i-au blocat pe traseu.

Eroul național Avram Iancu este comemorat în aceste zile la Țebea, la împlinirea a 150 de ani de la moartea lui.

Sâmbătă, 10 septembrie, la biserica din Țebea a fost organizată o slujbă religioasă cu prezența Mitropolitului Ardealului, Laurențiu Streza, împreună cu Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Nestor și un sobor de Arhierei și preoți.

Duminică, începând cu ora 10:30 va avea loc ceremonialul militar este organizat de către Instituția Prefectului Județul Hunedoara, împreună cu Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană ”Avram Iancu” din Brad, în cadrul căruia se va desfășura ceremonialul de depunere de coroane. În cadrul acestuia se vor desfășura două evenimente artistice, în cinstea eroului nostru național Avram Iancu, dar și alocuțiunile Prim-Ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă și a Primarului comunei Baia de Criș, Mihaiu Gorcea.

Tot Duminică, începând cu ora 14:30 se va desfășura spectacolul folcloric pe scena din Țebea.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în localitatea Vidra de Sus. De profesie avocat, Avram Iancu a fost conducătorul Revoluției de la 1848 în Transilvania. Acesta a murit în 10 septembrie 1872. A fost înmormântat la Țebea pe 13 septembrie 1872, cu funeralii naționale, iar cortegiul funerar s-a întins de la Baia de Criș la Țebea, pe o distanță de câțiva kilometri.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare