O amplă dezbatere pe tema Pilonului II de pensii va începe în perioada următoare, spune ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, care a anunţat că va purta discuţii cu factorii implicaţi, respectiv cu administratorii de pensii.
Teodorovici a precizat că, în privinţa Pilonului II de pensii va exista o dezbatere şi nu un proiect de lege.
„Se face – o analiză, nu un proiect de lege ca să modifice ceva din ceea ce este. Dar, după 10 ani de zile de funcţionare a acestui mecanism, e normal – ca în orice program, orice finanţare – se face o analiză să vezi dacă sunt lucruri bune de adus, soluţii, (…) Nu plecăm de la ideea de a desfiinţa ceva, de a suspenda transferul pe Pilonul II. Am spus că este o posibilă variantă, ca atunci când lucrurile sunt foarte clare şi oamenii pot să… De ce să nu optezi, dacă ai pentru ce să optezi? Prima opţiune este să facem o analiză foarte clară. În luna iunie, cu siguranţă, vom discuta cu cele şapte fonduri de pensii”, a declarat Teodorovici la Parlament.
La insistenţele jurnaliştilor, Teodorovici a arătat că analiza care este în curs la Ministerul Finanţelor cuprinde „tot ce înseamnă şi costuri şi situaţii”, „ Nu cred că cineva poate să se împotrivească unei posibile situaţii mai bune decât este astăzi la Pilonul II, adică randamente mai bune”, a motivat el.
Teodorovici pare să „apuce” subiectul Pilonului II de costurile cu administrarea fondurilor de pensii, respectiv de comisioane care i se par unele prea mari.
„Se va stabili cea mai bună abordare. Pe de o parte există suma de 1,5 – 1,6 miliarde de lei costul pe care românii îl plătesc pentru Pilonul II şi alte fonduri de pensii private, la care se adaugă şi costul de dobândă. (….) Da, e un subiect (n.r. – modificarea comisioanelor). Comisioanele de astăzi sunt de un miliard şi jumătate de lei la 10 ani de zile, o sumă destul de importantă, o sumă la care se adaugă şi costurile de finanţare, de împrumut, costurile cu dobânda la titlurile de stat pe care fondurile de pensii le plasează la stat”, a spus Teodorovici.