Teodorovici: Pandemie… pentru unii mumă, pentru restul ciumă!

Pandemia, ca piatră de încercare pentru ecomomie, a lovit puternic în sectorul privat care se zbate din greu să supraviețuiască fără sprijin real din partea unor impostori ce spuneau că va fi prioritatea zero a guvernului PNL, afirmă miercuri senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al finanţelor.

“În condițiile în care nu mai putem vorbi despre indicatori de performanță, precum rentabilitate sau profitabilitate, ci numai despre efectele dezastruoase ale recesiunii economice induse de “fantasticii” liberali, traduse în creșterea ratei şomajului care este la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și reducerea drastică a activității firmelor, ce le afectează stabilitatea financiară, până la închiderea a zeci și sute de afaceri, vedem, totuși, în analiza publicată astăzi de Ziarul Financiar, că sectorul bancar este deasupra crizei cu un profit net de 2,8 mld. lei pentru primul semestru al anului 2020, mai mare decât în perioada similară a anului 2019. Profit, da? Nu o ușoară scădere, nu stagnare, ci o creștere a indicatorilor pentru activitatea bancară. Asta-i imaginea fidelă a măsurilor de relansare economică adoptate de PNL. Și un singur fericit „vinovat”, guvernul Orban, care s-a împrumutat peste măsură la dobânzi grase, a subvenționat fără limită dobânzile bancare la programele guvernamentale și a „oferit” cu generozitate garanții de stat prin programe cu dedicație specială pentru clienții politici”, a scris Teodorovici pe Facebook.

Potrivit acestuia, “nu este condamnabil că avem indicatori în creștere pentru activitatea băncilor, ci este nedrept, cinic şi jignitor că mediul de afaceri și populația sunt cei obligați să achite nota de plată a acestei crize”.

“Că, așa cum motivează reprezentanții sistemului bancar, pandemia a scos la suprafață toate aceste vulnerabilități ale sectorului economic în comparație, nu-i așa, cu rezistența sau robustețea sistemului financiar-bancar! Totuși, nu de lecții și teorii din partea bancherilor avizi și a guvernului corupt aveau nevoie acum micul întreprinzător, omul de afaceri și angajatul cu venitul redus sau rămas șomer, ci era de așteptat ca, într-un moment dificil ca acesta, măcar sistemul bancar (în locul guvernului incompetent!) să fie cel care își asumă rolul de mână forte și să urmărească să ajute mediul economic și populația să depășească această criză! Ar fi fost, în sfârșit, un gest de onoare și un semn de respect față de toți, ca băncile să le fie alături și să ajute economia reală – producătorii, comercianții, agricultorii, transportatorii, industria turismului și ospitalității – și să sprijine angajații și populația.Mai mult decât oricând, era necesar ca băncile să aibă o strategie de tip win-win și să conştientizeze că orice măsură luată trebuia să urmărească, în egală măsură, salvarea firmelor de la faliment şi a locurilor de muncă și creșterea propriei cifre de afaceri și a profitului net”, a mai spus fostul ministru.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare