Ministrul interimar al finanțelor publice, Eugen Teodorovici, salută decizia Comisiei Europene prin care se atestă faptul că majorarea capitalului social al CEC Bank S.A. cu 940 milioane de lei nu se încadrează în categoria măsurilor de ajutor de stat.
”După decizia promovării Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă secundară, decizia Comisiei Europene prin care se atestă faptul că majorarea capitalului social al CEC Bank ce urmează a fi efectuată de către statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, nu este o măsură de ajutor de stat, este o nouă decizie istorică pentru sectorul financiar-bancar românesc, dar și pentru companiile românești.
- Am susținut creșterea potențialului CEC Bank S.A, unde statul roman este acționar unic, pentru a da posibilitatea economiei naționale de a avea o sursă de creditare solidă. De aceea am promovat majorarea capitalului social cu 940 milioane de lei, pe care i-am prevăzut în buget anul acesta, și am pornit în drumul deloc facil de a demonstra Comisiei Europene că statul român face o investiție în potențialul de dezvoltare al economiei și nu acordă un ajutor de stat.
Este a treia încercare de recapitalizare a CEC, dar printr-o colaborare instituțională excepțională, beneficiind astfel de suportul tehnic al BNR și al Consiliului Concurenței, Ministerul Finanțelor publice a reușit să demonstreze Comisiei Europene faptul că Statul român acționează ca un investitor privat prudent. Am demonstrat că se poate și asigurăm astfel resurse suplimentare de dezvoltare a pieței. Prin această măsură se urmărește atât susținerea creșterii intermedierii financiare a CEC Bank, cât și modernizarea infrastructurii tehnologice în linie cu dezvoltările pieței și a mediului concurențial, banca devenind astfel o instituție mai modernă, mai competitivă pe piață, care să susțină economia României”, a declarat Eugen Teodorovici.
Comisia Europeană a transmis marți un comunicat de presă prin care informa că, după o analizare minuțioasă a raportului privind “Testul investitorului privat realizat în legătură cu intenția statului român de a majora capitalul social al CEC Bank SA” și a Business planului transmise de autoritățile române, a decis că majorarea capitalului CEC Bank SA nu este o măsură de ajutor de stat. Documentele transmise au inclus argumente de natură juridică și economică-financiară pentru testarea comportamentului de investitor privat al acționarului unic al CEC Bank S.A, în contextul intenției de majorare a capitalului social al Băncii cu suma de 940 mil. RON în anul 2019, având ca sursă bugetul de stat.