TEXTUL Moţiunii de cenzură: PSD şi UDMR cer demisia Guvernului Orban

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar mai ales pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere, spun parlamentarii PSD şi UDMR în Motiunea-de-cenzura-30-ian-2020 care a fost depusă joi la Parlament.

  • „PSD sancţionează azi prin moţiune de cenzură tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale! Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti!

V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie.

Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un ABUZ de PUTERE să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!

Domnule Orban, încetaţi să vă mai comportaţi ca un vătaf la conducerea ţării! Încetaţi să vă mai bateţi joc de această ţară, mai bine fiţi curajos şi daţi-vă demisia!”, se arată în moţiunea semnat de 208 de parlamentari PSD şi UDMR.

  • Textul integral al moțiunii de cenzură în linkul de mai jos:

Motiune-de-cenzura-30-ian-2020

Semnatarii documentului susţin că PNL vrea azi din raţiuni pur politice să schimbe din temelii sistemul electoral. Dar actualii lideri PNL, aflaţi în cele mai înalte funcţii din guvern – vicepremieri sau miniştri, au fost vârfurile de lance ale partidului  care în 2011 a făcut legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur.

Aceşti lideri pedelişti vopsiţi azi în liberali sunt adevăraţii părinţi ai alegerilor într-un singur tur, iar acum tot ei spun că nu e bine şi vor să revină la 2 tururi. În realitate, vor doar să „aranjeze” regulile aşa cum le convine. Acum. Mâine, schimbă tot! Dacă aşa le convine din nou. Printre votanţii din 2011 ai alegerilor locale într-un singur tur se numără membri de vază ai PNL-ului de azi: Turcan Raluca, Olar Corneliu, Preda Cezar, Gheorghe Tinel, Ionescu George, Bălan Ioan, Bode Lucian, Anastase Roberta, Andronache Gabriel etc. Acest lucru demonstrează foarte clar că PNL nu vrea să modifice legea electorală pentru că aşa e bine pentru români, ci pentru că aşa le convine acum. Dacă a fost bine cu un tur în 2011, de ce nu mai e bine cu un tur şi în 2019?”, susţine moţiunea.

Parlamentarii semnatari invocă Constituţia României acre spune că „Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege”.

„CCR a arătat că trebuie să existe, în primul rând, o URGENŢÄ‚ în adoptarea măsurilor conţinute în legea asupra căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea. (…) Comisia de la Veneţia a arătat, în repetate rânduri, că „MODIFICAREA frecventă a normelor sau caracterul lor complex pot DEZORIENTA alegătorul. (…) Prin Decizia nr. 1.557/2009, Curtea Constituţională a statuat că, la această modalitate simplificată de legiferare „trebuie să se ajungă IN EXTREMIS, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedura obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă. (…) Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. PSD a spus deja că este deschis oricăror discuţii privind modificarea legislaţiei electorale, pentru că, spre deosebire de PNL, nouă nu ne e frică de alegeri.

Important este, însă, ca orice modificare legislativă să ţină cont de standardele europene.

NU poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident”, mai adaugă documentul.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare