Debutul sezonului de toamnă, cu scăderea bruscă a temperaturilor, în condiţiile unei imunităţi reduse, a dus la creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii, dar care se manifestă ca forme uşoare ale bolii ce nu necesită internarea, ci doar un tratament simptomatic, a declarat, vineri, medicul infecţionist Luci Cecilia Rotar de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.
Deşi au existat mai multe suspiciuni de gripă, îndeosebi la copii, până acum nu au fost confirmate de testele realizate în laboratorul spitalului. Anul trecut, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, în România s-au înregistrat peste o jumătate de milion de infecţii respiratorii, între care cazuri de gripă, pneumonii şi infecţii ale căilor aeriene superioare, spune dr. Luci Cecilia Rotar.
Gripa este o afecţiune respiratorie produsă cel mai frecvent, la noi în ţară, de virusul Influenza A şi B, dar medicii vorbesc chiar de posibilitatea unei infecţii combinate de gripă cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care virusul ce produce COVID-19 este încă activ în rândul populaţiei, potrivit medicului.
„Diagnosticul diferenţial (între gripă şi viroză, n.r.) poate fi dificil de realizat doar pe baza datelor clinice, simptomatologia gripei fiind asemănătoare cu cea dată de alte peste 200 de virusuri, inclusiv SARS-CoV-2. Amigdalita streptococică şi pneumoniile bacteriene, la debut, pot mima, de asemenea, simptomatologia din gripă. Pentru diagnosticul biologic sunt necesare investigaţii de laborator, diagnosticul de certitudine putând fi stabilit cu uşurinţă cu ajutorul testelor Ag Rapid Influenza A & B sau cu ajutorul aparatului Multiplex Respirator, aceasta însă, pentru pacienţii internaţi în spital. Sugarii, copiii până la vârsta de patru ani, gravidele, persoanele cu vârstă de peste 65 ani, copiii şi adulţii cu boli pulmonare cronice, cardiace, diabet zaharat sau neoplazii au un risc crescut de complicaţii”, explică dr. Luci Cecilia Rotar.
Testele pentru identificarea virusului gripal se pot realiza şi cu ajutorul aparatului Real Time PCR al laboratorului spitalului.
Medicul infecţionist subliniază că debutul gripei, de cele mai multe ori, este brusc, simptomatologia prezentă, care poate fi comună cu cea a altor virusuri, manifestându-se prin febră de până la 41 de grade, frisoane, cefalee, rinoree, obstrucţie nazală, înghiţire dureroasă, dureri musculare şi articulare, tulburări digestive. În unele cazuri poate duce la alterarea stării generale, cu insuficienţă respiratorie acută.
În România, în acest an, este distribuit un vaccin antigripal tetravalent. Persoanele vulnerabile, în categoria cărora intră în general bătrânii şi gravidele, ar trebui să se imunizeze la începutul sezonului rece, eficienţa vaccinului devenind manifestă după 14 zile de la administrare.
Sursa: AGERPRES