Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a cerut, luni seara, administraţiei timişorene să vină cu un plan de acţiune prin care să se reducă perioada carantinării şi a efectelor negative ale acesteia asupra sectorului social, economic şi educaţional.
Alin Nica a afirmat, într-o declaraţie de presă, că primarul Dominic Fritz, care este şi preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Timişoara, a avut cadrul contextual şi instrumentele, ‘dar nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de COVID de la Biroul de Urbanism, nu testează angajaţii, nu are proceduri interne şi a expus astfel populaţia la infectare, în trei cazuri prezentate în presă (…)’.
Nica a mai subliniat că ‘de la preluarea mandatului de primar până azi, Dominic Fritz nu a avut loc nici măcar o singură întrunire a CLSU Timişoara în care să se discute şi să se stabilească şi să se aprobe un plan adaptat de măsuri anti-COVID. Primarul Dominic Fritz este responsabil de convocarea CLSU. Dacă CLSU nu reacţionează, atunci ce să ne aşteptăm la măsuri de protejare a economiei locale, de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind pericolul! (…)’, a spus Nica.
Preşedintele interimar al PNL Timiş a reiterat motivele pentru care nu a susţinut carantinarea Timişoarei şi a zonei periurbane şi a exemplificat că comuna Giroc nici nu a îndeplinit punctajul de carantinare, fiindu-i impusă forţat această măsură.
Alin Nica a afirmat că nici carantina nu a fost pregătită aşa cum trebuia, nefiind stabilite mecanisme minime de protecţie socială, a firmelor, a economiei locale, că ‘a fost trecut sub tăcere faptul că există locuri libere la vaccinare şi că se putea intra în etapa a treia’, populaţia nefiind informată.
‘Solicit autorităţilor locale din Timişoara un plan de limitare a chinului pentru oameni şi firme (…). Trebuie să le arătăm oamenilor că există speranţă şi chiar dacă nu sunt atribuţiile mele, lansez o mână întinsă şi arăt că sunt soluţii ce pot fi aplicate pentru a reduce gradul de infectare, dar pentru aceasta trebuie implicare maximă a primarului Timişoarei’, a comentat Nica.
Liderul CJ Timiş a propus, în acest sens, patru soluţii: telemunca (întrucât majoritatea cazurilor de infectare se întâmplă la locul serviciu, unde este cea mai intensă interacţiune şi durată, în mediu închis); devansarea etapei a treia de vaccinare; filtre şi în interiorul localităţilor, nu doar la ieşire, ‘dar nu cu scop punitiv, ci de informare, pentru că oamenii trebuie să înţeleagă că legile trebuie respectate, nu ocolite’ şi identificarea de soluţii pentru protejarea economiei locale.
Alin Nica a punctat faptul că unele din aceste măsuri i-au fost aduse la cunoştinţă primarului Dominic Fritz, încă dinainte de intrarea în carantină, dar au rămas fără rezultat.
Sursa: PRESSONLINE