La Timișoara, municipalitatea prin Centrul de Proiecte a pregătit un program special dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată pe 27 ianuarie. Seria de evenimente începe sâmbătă 25 ianuarie cu o animație potrivită pentru copiii și se încheie în 30 ianuarie cu Lista lui Schindler, proiecție specială pentru elevi.
”Am inițiat acest program tocmai pentru că trăim vremuri dificile, când pericolul uitării e tot mai acut. Ținta noastră sunt în special tinerii, cei care au în mâinile lor viitorul nostru, mai ales acum când asistăm la o creștere alarmantă a discursului urii în spațiul public. Este șansa lor să înțeleagă cât de fragilă poate fi umanitatea și cât de important este să alegem iubirea, nu ura”, spune primarul Dominic Fritz.
Cele 6 proiecții de film au loc în două din cinematografele recent reabilitate de municipalitate, Studio și Timiș, și aduc în atenția publicul pericolul urii, antisemitismului și al intoleranței. Titlurile programate se adresează adulților, dar și tinerilor și unele dintre ele sunt potrivite și pentru copii.
În 25 și 26 ianuarie, la Cinema Studio vor rula animația UNDE ESTE ANNE FRANK?, potrivită pentru copii începând de la 9 ani, precum și documentarele ODESA de Florin Iepan, despre masacrul din 1941, prezentat în parteneriat cu Asociația DocuMentor, AMBASADORUL AMINTIRILOR, în care un supraviețuitor al lagărelor de concentrare își spune povestea, la 99 de ani, precum și SIMONE VEIL ȘI SURORILE SALE, prezentat în parteneriat cu Institutul Francez și urmat de o discuție cu Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor din Timișoara, și scriitorul și profesorul Marcel Tolcea.
Miercuri 29 ianuarie, de la 18:30, la Cinema Timiș publicul poate urmări o capodoperă a genului, o dramă laureată cu 7 premii Oscar: Lista lui Schindler. Filmul va avea și o proiecție dedicată claselor de liceu, joi, 30 ianuarie, de la ora 12:00.
La Timișoara, mai multe cinematografe publice au fost modernizate, cu scopul de a deveni spații pentru comunitate, educație și cultură. În decembrie, când Timișoara a marcat 35 de ani de la Revoluție, în cinematografele timișorene au fost programate proiecții ale celor mai emblematice producții românești care au refăcut parcursul cronologic despre viața din ultimii ani ai regimului comunist, șocul Revoluției din Decembrie 1989, și perioada tulbure a tranziției care a urmat.
De asemenea, în această perioadă, consilierul local Silvia Radoicovici (Alianța Timișoara Unită) reprezintă Timișoara la Auschwitz, Germania, la evenimentele de comemorare a Holocaustului. Invitația vine din partea Institutului Intercultural Timișoara, ca parte a unui proiect dedicat promovării valorilor interculturale și respectării drepturilor omului. Administrația locală susține acest demers, reafirmând angajamentul față de diversitate și memoria istorică.
Detalii și bilete pe: https://cinematimis-tm.ro/filme/lista-lui-schindler/ și https://cinemastudio-tm.ro/evenimente/ziua-internationala-de-comemorare-a-victimelor-holocaustului/.