Conform unui comunicat, în perioada 9 – 11 februarie a.c. s-a desfășurat la Sinaia „Școala politică de iarnă a Tineretului Alianței Liberalilor și Democraților”. Tema școlii politice a fost „România construită de tineri”, unul dintre proiectele majore asumate de actuala conducere a TLDE. La eveniment au participat peste 150 de tineri din toate județele țării.
Școala politică a TLDE a beneficiat de prezența mai multor lideri din conducerea ALDE în frunte cu președintele partidului Călin Popescu- Tăriceanu, secretarul general Daniel Chițoiu, ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, precum și ministrul Energiei Anton Anton, alături de parlamentarii ALDE Andrei Gerea și Marian Cucșa. La eveniment au mai participat secretarul de stat Robert Tudorache, subsecretarii de stat Liliana Mincă, Ionel Petre și Dorin Corcheș, președintele ALDE Vrancea Ionel Cel-Mare și președintele ALDE Galați Cristian Dima.
Printre obiectivele școlii de iarnă a TLDE s-au numărat asigurarea participării tinerilor la deciziile care îi vizează, inclusiv la elaborarea, promovarea și realizarea politicilor în domeniul tineretului, în special prin intermediul structurilor neguvernamentale de tineret și pentru tineret. De asemenea, un alt obiectiv este acela de a spori gradul de participare al tinerilor la viața publică și încurajarea acestora în vederea asumării responsabilităților individuale sau de grup, dar și sprijinirea și îndrumarea tinerilor în vederea participării active a acestora la viața economică, educațională și culturală a țării, indiferent de etnie, religie, statut social sau preferinţe politice.
În cadrul Delegației Permanente a TLDE, desfășurată pe parcursul zilei de sâmbătă, Claudiu Daniel Catana, președintele TLDE, a afirmat că prin proiectul „România construită de tineri”, TLDE vrea să îi implice și pe ceilalți tineri în decizia politică. Liderul tineretului liberalilor și democraților le-a spus participanților la școala de iarnă că își dorește ca TLDE să vină cu propuneri din partea tinerilor, subliniind faptul că TLDE este principalul mesager al ALDE în rândul tinerilor.
Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, și-a exprimat aprecierea față de prezența semnificativă a tinerilor la școala de iarnă. Liderul ALDE le-a vorbit participanților despre valorile liberalismului, despre ceea ce înseamnă să fii liberal azi, punctând faptul că pregătirea politică vine și cu responsabilități, ei având o datorie față de societate, nu doar față de partid. Călin Popescu-Tăriceanu a spus că îl interesează în mod deosebit ceea ce fac reprezentanții ALDE și TLDE în raport cu societatea și nevoile sale. Acesta a subliniat că, la ora actuală, există o falie în societate care a fost creată de mai multă vreme. În continuare, președintele ALDE a vorbit tinerilor despre apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, menționând că ALDE va milita în continuare pentru un autentic stat de drept, pentru ca aceștia să nu trăiască într-un simulacru de democrație.
Liderul ALDE a discutat cu toți cei prezenți la școala de iarnă despre rolul acestora într-un partid cum e ALDE și în societate. El le-a recomandat tinerilor din ALDE să parcurgă toate etapele dezvoltării în plan politic și profesional, să capete experiență, care le va fi folositoare pentru îndeplinirea obiectivelor pe care fiecare și le propune. Președintele ALDE a subliniat că își dorește ca ALDE, împreună cu TLDE, să promoveze competența. Călin Popescu-Tăriceanu a concluzionat că vrea ca ALDE să se distingă prin oameni competenți și capabili.
Secretarul General al ALDE Daniel Chițoiu le-a mulțumit membrilor organizației de tineret pentru implicarea arătată în activitatea partidului. Liderul ALDE a precizat că alegerile europarlamentare și prezidențiale vor conta foarte mult pentru ALDE, iar tinerii vor avea un aport semnificativ. Daniel Chițoiu a subliniat că ALDE este singurul partid liberal din România, care promovează valorile și principiile liberale, afirmând că, pe lângă drepturi și libertăți, ALDE promovează politici economice liberale care să conducă la dezvoltarea economică a României. Din punct de vedere al doctrinei liberale, intervenția statului în economie trebuie să fie minimală, statul având doar rolul de reglementare a unor politici fiscale optime și politici economice care să asigure o dezvoltare durabilă a României.