Titus Corlăţean: Recomandarea Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova, Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina, fundamentată şi pe efortul uriaş depus de aceste state

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a salutat, miercuri, recomandarea Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova, Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina, afirmând că aceasta este fundamentată şi pe efortul uriaş depus de aceste state şi confirmă revenirea la o viziune politică şi geostrategică mai consolidată la nivelul Uniunii Europene.

„Recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, la care se adaugă şi recomandarea privind Bosnia şi Herţegovina, este o decizie fundamentată şi pe care şi eu, ca preşedinte al Comisiei de politică externă în Senatul României, vreau să o salut. Este fundamentată şi pe efortul uriaş depus de statele menţionate, aş spune, începând cu Republica Moldova, dar confirmă şi revenirea la o viziune politică şi geostrategică mai consolidată la nivelul Uniunii Europene, ceea ce era absolut necesar, mai ales în contextul actual de provocări”, a declarat Titus Corlăţean pentru AGERPRES.

El a salutat şi recomandarea de acordare a statutului de candidat pentru Georgia, susţinând că ar fi trebuit să fie făcută încă de anul trecut.

„La acel moment – am spus-o în întâlnirea cu omologii mei europeni – a fost o greşeală strategică pe care Uniunea Europeană a comis-o, dând impresia de separare a Georgiei, de decuplare a Georgiei de procesul european în care şi Republica Moldova şi Ucraina sunt angrenate”, a precizat Corlăţean.

El a menţionat că se revine la o susţinere „corectă şi necesară” a Georgiei, în contextul în care acest stat face faţă unor provocări complexe, multiple şi extrem de periculoase.

„Este nevoie de solidaritate europeană şi pentru acest stat care are în continuare de muncit, de îndeplinit criterii, dar politic şi strategic era important să se respingă ideea de separare, de decuplare a Georgiei de Ucraina şi Republica Moldova în procesul european”, a adăugat preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului.

Corlăţean a mai spus că poziţia României, a Parlamentului şi a Comisiei de politică externă a Senatului se fundamentează şi pe acţiuni de politică externă desfăşurate în ultimele săptămâni la Tbilisi şi la Chişinău.

„În weekend am participat la o reuniune europeană cu preşedinţii comisiilor de politică externă, respectiv de afaceri europene, din parlamente naţionale UE. România a jucat un rol foarte important în această reuniune, inclusiv pentru adoptarea unei rezoluţii a conferinţei de susţinere exact a acestor obiective – începerea negocierilor pentru Republica Moldova, la fel pentru Ucraina, dar şi statul de candidat pentru Georgia. Nu vă ascund că în urmă cu o săptămână am solicitat oficial celor două Birouri permanente ale camerelor Parlamentului un plen reunit pentru adoptarea unei declaraţii a Parlamentului României care să transmită un semnal politic foarte clar, din partea Legislativului de Bucureşti, de susţinere a începerii negocierilor cu Republica Moldova şi Ucraina, şi respectiv de acordare a statutului de candidat pentru Georgia. Am şi pregătit în coordonare cu Ministerul de Externe proiectul de declaraţie. Eu sper ca Birourile permanente reunite să se convoace cât mai rapid posibil, astfel încât săptămâna viitoare Parlamentul să adopte această declaraţie”, a precizat Titus Corlăţean.

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, relatează Reuters şi AFP.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare