Toader anunţă modificarea OUG 7 pe justiţie – procurori de rang înalt pot deveni numai procurorii

Guvernul a aprobat marţi cinci modificări ale deja celebre Ordonanţe 7 pentru modificarea legilor justiţiei.

  • Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a prezentat aceste modificări la Palatul Victoria, a explicat că una dintre acestea vizează revenirea la  reglementarea anterioară Ordonanţei 7, prin abrogarea art. 54 alineat.1, în sensul că procurori de rang înalt pot deveni numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional în precedent au avut şi funcţia de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură, urmând ca iar avizul consultativ să fie emis în continuare de către secţia de procurori din cadrul CSM-lui, şi nu de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cum se prevedea în ordonanţa 7.
  • A doua modificare vizează abrogarea alineatului 7 indice 1 din articolul 57 care interzicea delegările în funcţiile de conducere de rang înalt.
  • A treia modificare asupra căreia s-a convenit se referă la renunţarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat dacă se pierdea ceea ce se numeşte buna reputaţie.

Următoarele modificări vizează egalizarea salariilor IT—tilor din sistem, respectiv realizarea unei corelări legislative conform căreia cercetare judiciară nu mai poate fi realizată decât de titularul acţiunii disciplinare.

„Suplimentar, la propunerea ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale s-a adoptat şi o a şasea modificare a actului normativ care vizează tot o corelare legislativă. Pe de o parte are impact financiar, pe de altă parte se referă la competenţele Ministerului Afacerilor Interne. În ce constă? La nivelul Secţiei Speciale de anchetare a infracţiunilor din justiţie sunt necesari, ca şi la DNA, ca şi la DIICOT, specialişti, că sunt specialişti în fraude financiare, că sunt specialişti, experţi în alte domenii de care instanţa judiciară şi procurorii în mod firesc au nevoie. În reglementare exista o diferenţiere nejustificată între specialiştii cu acelaşi profil profesional, cu aceleaşi competenţe de la DNA, DIICOT faţă de cei de la Secţia Specială, cum ar fi specialiştii care, astăzi, când vorbim, sunt încă preluaţi de la ANAF, mă refer doar la categorie. Şi în ce constă propunerea? În asigurarea unei salarizării unitare pentru specialiştii cu acelaşi profil profesional, indiferent dacă lucrează sau vor lucra la DNA, DIICOT sau Secţia Specială”, a explicat Toader.

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare