Toni Greblă (AEP): Pentru alegerile parlamentare vor fi deschise 18.900 de secţii de votare

Pentru alegerile parlamentare vor fi deschise 18.900 de secţii de votare, dintre care aproximativ 1.300 pentru Bucureşti, iar în jur de 950 vor fi amenajate în străinătate, a anunţat, marţi, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.

El a menţionat că 5 octombrie este termenul limită pentru depunerea candidaturilor şi a semnelor electorale la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale. Pe data de 8 octombrie vor putea fi depuse contestaţiile la Curtea Constituţională, a precizat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul BEC.

În ce priveşte alegerile parlamentare, în ţară, votul se va desfăşura doar pe data de 1 decembrie, în timp ce, în străinătate, românii vor putea vota pe parcursul a două zile: sâmbătă şi duminică (între orele 7,00 – 21,00). Dacă la ora 21,00 vor mai exista cetăţeni în curtea secţiei de votare sau în imediata apropiere a acesteia, preşedintele secţiei de votare va putea decide prelungirea procesului, dar nu mai târziu de ora 23,59, când sistemul electronic va fi închis automat.

Vor fi tipărite aproximativ 19.900.000 de buletine de vot, pentru fiecare dintre Camerele Parlamentului. Pentru străinătate, la solicitarea MAE, vor fi tipărite câte 2.800.000 de buletine de vot, pentru fiecare Cameră.

În ce priveşte alegerile parlamentare, fiecare cetăţean va putea să voteze la secţia la care este arondat. Pe liste suplimentare vor putea vota doar cei se află în afara localităţii.

„Dacă se află în altă localitate din judeţ, în afară de localitatea de domiciliu, poate să voteze pe listele suplimentare în afara localităţii sale. (…) Dacă sunt în Bucureşti, Sectorul 1, iar strada mea este arondată la secţia 127, eu nu pot să votez decât la secţia nr. 127. Nu pot să votez în alt sector sau la altă secţie de vot din sectorul în care locuiesc; numai dacă mă aflu în altă localitate. (…) Pentru preşedintele României, este cu totul altceva – poţi să votezi oriunde în ţară şi în afara ţării”, a spus el.

10 octombrie este termenul limită până la care cetăţenii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înscrie pe site-ul AEP pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Românii cu domiciliul în străinătate vor putea vota însă şi la secţiile din străinătate sau din ţară, în cazul în care prezintă un document de identitate valabil, eliberat de statul român.

Până în prezent au fost validate 4.480 de cereri pentru votul prin corespondenţă, iar solicitări în acest sens mai pot fi înaintate până pe data de 18 octombrie.

Până pe 22 octombrie, competitorii politici trebuie să solicite posturilor radio şi tv alocarea timpilor pentru antenă în vederea campaniei electorale.

În perioada 1 – 30 noiembrie se va desfăşura campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Greblă a mai precizat că în platforma AEP sunt înscrişi peste 72.000 de experţi electorali şi peste 72.000 de operatori de calcul.

Preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii acestora, precum şi operatorii şi experţii electorali vor urma programe de instruire, susţinute de reprezentanţii AEP, ai Institutului Naţional de Statistică, de prefectul fiecărui judeţ şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. De asemenea, vor fi tipărite aproximativ 60.000 de ghiduri pentru preşedinţii secţiilor de votare, precum şi aproximativ 2.000 de ghiduri privind regulile de finanţare a campaniei electorale, care vor fi oferite competitorilor politici.

În nouă aeroporturi din ţară au fost amplasate standuri mobile, cu pliante informative referitoare la votul prin corespondenţă, a menţionat Toni Greblă.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare