Toni Greblă: Joi, discuție între reprezentanții instituțiilor implicate, pentru detaliile tehnice privind organizarea referendumului local în Capitală

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că reprezentanţii instituţiilor implicate vor avea o întâlnire joi pentru a stabili detaliile tehnice privind organizarea referendumului local în Capitală, menţionând că, ulterior, Biroul Electoral Central se va pronunţa asupra „unor aspecte de ordin tehnic şi juridic”.

„Am semnalat nişte dificultăţi. Legea (privind reglementarea referendumului – n.r.) nu a intrat în vigoare. Ea intră în vigoare la 3 zile de la publicare în Monitorul Oficial, deci, va intra vineri în vigoare. O să avem mâine o întâlnire cu principalele instituţii angrenate, de la primarii de sector până la Primăria Capitalei, STS, INS, Ministerul de Interne pentru a stabili detaliile tehnice cu privire la organizarea referendumului”, a precizat Toni Greblă, miercuri, pentru AGERPRES.

Şeful AEP a adăugat că, după aceea, Biroul Electoral Central se va pronunţa asupra unor aspecte de ordin tehnic, juridic.

„Vor fi discutate în şedinţa de mâine şi, probabil, Biroul Electoral Central se va pronunţa asupra unor aspecte de ordin tehnic, juridic”, a arătat Toni Greblă, întrebat în legătură cu dificultăţile pe care le-a semnalat privind organizarea referendumului în Capitală odată cu alegerile prezidenţiale.

În 21 octombrie, Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată o a treia întrebare care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.

În 31 octombrie, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a afirmat că există „dificultăţi organizatorice şi juridice” în desfăşurarea referendumului local din Capitală în acelaşi timp cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 24 noiembrie.

„Atrag atenţia asupra faptului că există dificultăţi organizatorice şi juridice în ceea ce priveşte organizarea acestui referendum la data de 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidenţiale. Hotărârea de Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost adoptată pe data de 24 octombrie. Temeiul de drept invocat de Consiliul General pentru organizarea acestui referendum a fost Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumurilor. Ulterior, Consiliul General, prin vocea primarului general, a solicitat ca referendumul să se desfăşoare în acelaşi secţii de votare în care se vor desfăşura alegerile pentru preşedintele României. Pe Legea 3/2000, care a fost invocată la convocarea Consiliului General, nu există o prevedere care să poată să facă posibilă desfăşurarea unui referendum local în aceeaşi zi şi cu aceeaşi infrastructură electorală cu alegerile prezidenţiale. Probabil, simţind această imposibilitate juridică, a fost modificată legea în Parlament (…) să poată să permită organizarea unui referendum local concomitent cu alegerile prezidenţiale. Atrag, însă, atenţia că această lege nu este intrată în vigoare”, a susţinut Toni Greblă, la o conferinţă de presă.

Greblă a evidenţiat că, în plus, primarul general a solicitat Tribunalului Municipiului Bucureşti desemnarea unui preşedinte pentru Biroul electoral al municipiului Bucureşti care să coordoneze şi să centralizeze rezultatul alegerilor la referendum, deşi legea pentru alegerea preşedintelui României nu prevede organizarea unui astfel de birou.

„De asemenea, vreau să vă spun că există multiple dificultăţi de a armoniza cele două texte ale legilor care privesc organizarea alegerilor pentru preşedintele României şi un referendum local. Una dintre aceste dificultăţi, dar sunt foarte multe, este legată de faptul că, spre exemplu, legea pentru alegerea preşedintelui României prevede posibilitatea de vot între orele 7,00 şi 21,00, iar legea referendumului prevede posibilitatea ca cetăţenii care participă la referendum trebuie să voteze între orele 7,00 şi 23,00”, a explicat Toni Greblă.

Potrivit lui Greblă, Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuia să mai adopte, concomitent cu hotărârea prin care a fost stabilită data referendumului, două hotărâri: una privind calendarul acţiunilor care se desfăşoară pentru organizarea referendumului şi alta privind bugetul de venituri şi cheltuieli aferent acestei activităţi.

El a mai explicat că, pentru a se desfăşura referendumul local, aşa cum a fost convocat de primarul general al Capitalei, potrivit legii, fiecare cetăţean al municipiului Bucureşti care va dori să participe va primi trei buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare.

În 5 noiembrie, legea potrivit căreia alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, în aceeaşi zi fiind şi publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare