Lucrătorii irlandezi sunt în prezent oficial cei mai productivi din lume, adăugând o medie de 99,50 dolari (87 de euro) la valoarea economiei pentru fiecare oră de lucru, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Agenția, cu sediul la Paris, a publicat marți cifrele care arată că Irlanda a avut cea mai mare rată a productivității muncii, producția efectivă pe oră de muncă, dintre toate economiile avansate în 2017.
- În partea de sus a listei OCDE este Irlanda cu 99,50 dolari, urmată de Luxemburg (98,50 dolari) și Norvegia (83,10 dolari). Rata Irlandei este, de asemenea, semnificativ mai mare decât a celor mai mari parteneri comerciali ai acesteia, Statele Unite (72 de dolari) și Marea Britanie (61,10 dolari) și aproape dublă față de media OCDE, de 54,80 de dolari.
Productivitatea muncii măsoară în mod obișnuit valoarea muncii efectuate într-o economie raportată la timp, cu locuri de muncă cu valoare adăugată mai mare generând cele mai mari creșteri ale productivității.
Poziționarea Irlandei în topul clasamentelor globale este legată într-o mare măsură de concentrarea mare a multinaționalelor, care de obicei conduc spre cele mai mari câștiguri de productivitate.
Un raport recent al Biroului Central de Statistică irlandez a sugerat că productivitatea muncii în Irlanda a crescut în medie cu 4,5%, în perioada 2000-2016, cu o creștere semnificativă înregistrată în 2015, același an în care s-a înregistrat un influx masiv de active multinaționale și un salt fără precedent de 26% al PIB, apreciat apoi ca o „economie leprechaun”.
Raportul a subliniat, de asemenea, o prăpastie între firmele autohtone și cele străine.
Creșterea productivității în rândul entităților străine a fost în medie de 10,9% în perioada respectivă, însă numai de 2,5% pentru firmele autohtone.
Investițiile
Cu toate acestea, economistul Alan McQuaid, de la Cantor Fitzgerald, a descris cifrele OECD drept „foarte încurajatoare”, sugerând că „chiar dacă lucrurile iau o întorsătură negativă pe frontul Brexit, rezultatul final pentru Irlanda poate să nu se dovedească atât de rău pe cât o prezic unii”.
„Într-o epocă de automatizare sporită (care, desigur, în unele cazuri poate ajuta muncitorii să-și sporească productivitatea), cu preluarea de către mașină a unor activități făcute anterior de bărbați/femei, este un semn foarte pozitiv că Irlanda se află în topul clasamentului în termeni de productivitate, sugerând că în timp ce putem petrece cu adevărat, putem, de asemenea, să muncim din greu „, a spus el.
Deși a recunoscut componenta multinațională a cifrelor, dl McQuaid a declarat că acestea situează Irlanda într-o poziție bună în ceea ce privește atragerea investițiilor străine.
„Orice proprietar al unei afaceri care se gândește să se mute din Marea Britanie din cauza Brexit-ului sau din oricare altă țară datorită acestei probleme, și văzând acele cifre de productivitate, ar fi încurajat să vină în Irlanda, toate celelalte lucruri, cum ar fi impozitul pe venit, costurile de proprietate sau accesul la Internet, fiind asemănătoare „, a spus el.
Sursa: The Irish Times cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA