Torționarul Alexandru Vișinescu a murit

Torționarul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității comise în timpul comunismului Alexandru Vișinescu a murit luni. El  avea 93 de ani. 

În 2016, Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la 20 de ani de închisoare.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Mai mult, conform ICCJ, în perioada în care Alexandru Vișinescu s-a aflat la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sărat, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă care să ducă la distrugerea lor fizică. Deținuților politici nu li se asigura un minim de medicamente şi nici îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

La începutul lui octombrie, Vișinescu fusese internat în spital.

Torționarul s-a stins din viață luni în spitalul penitenciarului unde îşi ispăşea pedeapsa.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare