Traian Băsescu, după decizia Curții Constituționale: Iohannis i-a păcălit pe români

basescu
sursa foto: Facebook - Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a spus, în contextul în care CCR a decis că interzicerea amnistiei și grațierii nu poate fi trecută în Constituție, că președintele Klaus Iohannis i-a păcălit pe români,  „din dorința de a da frâu liber luptei împotruva corupției”.

„Nu poți să introduci pentru o categorie interdicție de amnistie și grațiere. Curtea Constituțională a luat o decizie care nu putea fi alta.

Acum discutăm de un demers neconstituțional al președintelui României. Românii au venit într-o capcană, din dorința de a da frâu liber luptei împotriva corupției.

Cu sau fără voia lui, Iohannis i-a păcălit pe români. Și-a pus în față guriștii de serviciu, de tip Rareș Bogdan, Siegfreid Mureșan, și în numele Europei pe care aceștia au preținția că o respectă, președintele a mers în siajul acestei propagande.

Consecințele sunt că președintele trebuie să îndepărteze de pe lângă el guriști de tipul lui Orban, Rareș Bogdan, cine o mai fi printre marii susținători a oricărei prostii numai favorabilă președintelui să fie. Oamenii ăștia să-și vadă de drum și președintele să se bazeze pe oameni serioși, nu pe guriști”, a spus Traian Băsescu, la un post TV.

Fostul președinte a subliniat că Klaus Iohannis pentru interzicerea amnistiei și grațierii ar fi trebuit să procedeze pentru modificarea Codului Penal, nu a Constituției.

”E o responsbailitate uriașă a celui care cheamă poporul la vot, să-l întrebe un lucru viabil din punct de vedere constituțional. Democrația nu se salvează prin nerespectarea Constituției. Președintele putea să se ducă în Codul Penal, nu în revizuirea Constituției, adică să-și facă un obiectiv din modificarea Codului Penal”, a mai spus Traian Băsescu.