Trei comisii reunite dezbat la Senat propunerile Coaliţiei pentru reformarea pensiilor speciale

Zi decisivă Senat pentru pensiile speciale. Trei comisii reunite dezbat propunerile Coaliţiei. Astfel, este luată în calcul impozitarea progresivă a pensiilor speciale, iar valoarea acestora ar urma să nu depășească veniturile obținute în perioada de activitate. Termenul limită pentru adoptarea în Senat este ziua de miercuri, altfel, România riscă să nu respecte termenele asumate în PNRR şi să piardă foarte mulţi bani, transmit Știrile TVR.

Discuțiile pe amendamentele depuse de coaliție au loc în  trei comisii reunite de la Senat – Comisia de Apărare, Comisia de Muncă și Comisia Juridică.

La nivel de coaliție s-au decis câteva principii care să stea la baza întocmirii acestor amendamente care sunt dezbătute în comisiile de specialitate de la Senat și care vor fi  votate în plen miercuri.

Printre principiile discutate este și acela potrivit căruia pensiile speciale nu trebuie să mai depășească veniturile avute în timpul activității. O noutate ar fi și faptul că ar urma să se impoziteze partea de necontributivitate. Potrivit informațiilor obținute de Știrile TVR, tot ce înseamnă pensie specială peste 2.000 de lei va fi impozitat pe partea de necontributivitate a acestei pensii. Astfel, pentru pensiile speciale între 2.000 și 6.873 de lei, cât reprezintă în momentul de față nivelul venitului mediu brut pe țară, se va impozita partea de necontributivitate cu 10%, iar peste acest nivel, se va impozita cu 15%.

Pensiile aflate în plată și cele viitoare nu vor mai fi indexate în funcție de nivelul creșterilor salariale pe respectivele ramuri, ci vor beneficia de același regim ca în cazul pensiilor bazate pe contributivitate – vor fi indexate în conformitate cu rata inflației.

De asemenea, nu se va mai permite cumulul a două pensii speciale – de exemplu, dacă un magistrat a ajuns parlamentar și, în momentul de față poate să obțină două pensii speciale, acest lucru ar putea să nu mai fie permis.

O altă prevedere ar fi aceea că magistrații trebuie să aibă o vechime de cel puțin 25 de ani pentru a obține o pensie specială.

În ceea ce privește problema personalului din Armată, Poliție și Servicii de informații, acolo s-a decis eliminarea a cinci sporuri permanente din baza de calcul.

„Sunt acele amendamente pe care colegii mei le-au adus în coaliție, au fost agreate și au fost înaintate către Senat”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare