Trei „taikonauţi” au revenit pe Pământ după o misiune de şase luni pe staţia spaţială Tiangong

Trei astronauţi chinezi au revenit luni pe Pământ după o misiune de şase luni pe staţia spaţială Tiangong (Palatul Ceresc) a Chinei, transmite agenţia DPA, arată Agerpres.

Capsula spaţială avându-i la bord pe Ye Guangfu (comandant), Li Cong şi Li Guangsu a aterizat în provincia nordică Mongolia Interioară, conform agenţiei chineze de presă Xinhua.

Echipajul a fost lansat în spaţiu, la bordul capsulei spaţiale Shenzhou 18, la sfârşitul lunii aprilie, cu misiunea de a efectua lucrări de întreţinere şi diverse experimente ştiinţifice pe Tiangong.

Misiunea Shenzhou-18 a revenit pe Pământ cu o încărcătură de 34,6 kilograme de mostre şi rezultate ale experimentelor ştiinţifice realizate pe staţia Tiangong, relatează agenţia EFE care citează televiziunea de stat CCTV.

Acest al şaptelea lot de experimente include 55 de tipuri de eşantioane pentru 28 de proiecte de cercetare în domeniile biologiei, materialelor avansate şi tehnologiei de combustie spaţială.

Printre cele 24 de probe biologice se numără culturi de peşte-zebră, aminoacizi şi microorganisme rezistente la radiaţii, ce vor permite studierea a numeroase aspecte, de la ciclul materialelor în ecosistemele acvatice spaţiale la adaptabilitatea formelor de viaţă anaerobe în medii extraterestre.

În domeniul materialelor avansate, cele 30 de probe includ aliaje de niobiu şi sticlă bioactivă. Studiile se concentrează pe comportamentul acestor materiale în spaţiu, cu aplicaţii potenţiale în diferite domenii.

În plus, misiunea Shenzhou-18 a transportat un eşantion de nanoparticule sintetizate prin arderea metanului, esenţiale pentru investigarea modului în care gravitaţia afectează sinteza particulelor la scară nanometrică. Această cercetare ar putea pune bazele viitoarelor tehnologii de sinteză a materialelor în spaţiul cosmic, similare cu cele ale misiunii Shenzhou-19, care va efectua cercetări legate de construirea de habitate pe Lună folosind cărămizi realizate din material simulat din solul selenar.

În mai, cei trei astronauţi – denumiţi „taikonauţi” în China – au realizat cea mai lungă ieşire în spaţiu efectuată de China.

China a trimis un nou echipaj, Shenzhou-19, format din trei membri pe staţia sa spaţială, la sfârşitul lunii octombrie.

Obiectivul final al Chinei este de a plasa propriile vehicule spaţiale pe suprafaţa Lunii şi înfiinţarea unui avanpost selenar până în 2030.

La începutul acestui an, ţara a reuşit în premieră să aducă pe Pământ mostre colectate de pe partea îndepărtată a Lunii.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare