Tuberoza de Hoghilag, prima floare protejată din România și a treia din UE

Tuberoza din comuna Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Uniunea Europeană care va primi din partea Comisiei Europene (CE) certificarea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP),potrivit Agerpres.

Iubitorii acestei flori se pot bucura de ea la finalul săptămânii, când în localitatea sibiană va avea loc Sărbătoarea Tuberozelor, a anunţat primarul Nicu Lazăr, marţi, într-o conferinţă de presă.

„La Hoghilag se cultivă tuberoze încă din perioada interbelică. Dar le cultivau exclusiv saşii, în scop comercial, şi erau foarte stricţi în păstrarea materialului săditor. După Revoluţie, când a fost un exod al saşilor în Germania, se spune că unul dintre ultimii saşi din localitate s-a dus la un român, i-a dat o punguţă cu bulbi şi i-a zis: „Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! De tine depinde!”. Şi, evident, pentru localnicii din Hoghilag care au ştiut să ducă această tradiţie a cultivării mai departe, a fost un bulgăre de aur”, a declarat primarul comunei Hoghilag, Nicu Lazăr.