Tulcea: Sfinţii Epictet şi Astion, sărbătoriţi la Murighiol

Episcopia Tulcei va marca, joi, printr-un serviciu religios deosebit, sărbătoarea sfinţilor Epictet şi Astion, descoperiţi în urmă cu 20 de ani în cetatea Halmyris, din apropierea satului Murighiol, Delta Dunării.

Potrivit site-ului Episcopiei, Sfânta Liturghie va fi oficiată joi, la mănăstirea Halmyris, de preasfinţitul Visarion al Tulcei, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului şi arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.

Evenimentul se va desfăşura în apropiere de cetatea Halmyris, în locul în care în urmă cu circa 16 ani, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a decis începerea lucrărilor unei mănăstiri care se doreşte a fi cea mai mare din nordul Dobrogei.

Moaştele sfinţilor Epictet şi Astion sunt cunoscute ca fiind cele mai vechi oseminte de martiri descoperite în România. Au fost descoperite pe data de 15 august 2001 de o echipă de arheologi româno-americană condusă de profesorul doctor Mihail Zahariade, în timpul cercetărilor din situl Halmyris.

Potrivit actului martiric al celor doi sfinţi, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul al XV-lea aflată în arhiva bisericii Mântuitorului din Utrecht, Sfinţii Epictet şi Astion au pătimit în anul 290, în timpul persecuţiei împăratului Diocleţian.

Situată pe un promontoriu stâncos, pe malul drept al braţului Sfântu Gheorghe, lângă actualul sat Murighiol, cetatea Halmyris a fost construită la începutul secolului al II-lea ca fortificaţie romană, potrivit arheologilor tulceni. Era o importantă staţie a flotei dunărene Classis Flavia Moesica, lucru certificat şi de numele purtat de aşezarea din jurul castrului – vicus classicorum, satul corăbierilor.

În secolul al IV-lea a fost unul din cele 15 oraşe importante ale provinciei Scythia Minor, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare, aici ridicându-se o basilică episcopală. AGERPRES / (AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare