„Turcia este una dintre puținele țări autonome în domeniul apiculturii”, a declarat Selcuk Solmaz, șeful Asociației Apicultorilor din Ankara (ABA), într-un interviu acordat agenției Anadolu.
- Înființată în 2003, ABA își propune să pregătească apicultorii, să discute dificultățile profesiei și să găsească soluții pentru a produce diferite produse apicole într-un mod mai eficient și de înaltă calitate, a explicat Solmaz.
Solmaz a declarat că Turcia este, de asemenea, una dintre puținele țări cu plante variate pentru producția de miere de calitate premium. „Mierea turcească devine din ce în ce mai căutată în lume” a adăugat acesta. „Sortimentele acoperă castanul, cimbrul, citricele, pinul, lavanda, salcâmul, planta de munte și mierea de flori sălbatice. Recent, apicultorii din Turcia au început producția de jeleu regal, polen, propolis și venin de albine”, a adăugat el.
Solmaz a spus că există aproximativ 118.000 de stupi în capitala Turciei Ankara, comparativ cu aproximativ 50.000 în 2003. „Acest lucru arată că sectorul apicol este în curs de dezvoltare zi de zi”, a spus el.
Potrivit autorității statistice a Turciei TurkStat, Turcia a produs 107,9 mii tone de miere în 2018 și a exportat 5.912 tone în aceeași perioadă. El a subliniat că Turcia nu este o țară pe deplin industrializată, spunând: „Este de asemenea benefic pentru agricultura ecologică și curată”. Solmaz a declarat că albinele sunt legate direct de siguranța alimentară, agricultura durabilă și biodiversitatea.”Potrivit unei cercetări realizate de Centrul pentru știință și politici umane și naturale (IPBES) în 2016, producția de alimente prin polenizare și inseminare costă aproximativ între 235 și 577 miliarde de dolari anual”, a menționat el.
- „Dacă albinele vor dispărea, multe creaturi vii vor dispărea”, a spus el, adăugând: „Dacă vrem să trăim, dacă vrem copiii și nepoții noștri să trăiască, trebuie să facem cel mai mare efort pentru a menține albinele în viață”.
El a spus că apicultura ar trebui făcută nu doar pentru conservarea ecosistemului, ci și pentru o mai bună utilizare a plantelor cu o durată scurtă de viață.
Organizația Națiunilor Unite a desemnat 20 mai ca Ziua Mondială a Albinelor pentru a spori gradul de conștientizare a importanței polenizatorilor, cum ar fi albinele și fluturii, amenințările cu care se confruntă și contribuția lor la dezvoltarea durabilă.(
Sursa: Anadolu Agency