Ucraina are speranţa unor decizii „pozitive” din partea Uniunii Europene după recentele alegeri europene, marcate de ascensiunea extremei drepte, a declarat marţi şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, notează AFP. „Sper încă o dată, având în vedere poziţia societăţii europene, că opţiunile şi deciziile majore ale Consiliului European, ale Comisiei şi ale Parlamentului European vor fi pozitive pentru Ucraina”, le-a spus el jurnaliştilor în cursul unei videoconferinţe, în timp ce ţara sa se află în dificultate pe câmpul de luptă împotriva Rusiei. Recentul scrutin pentru alegerea deputaţilor europeni a fost marcat de o ascensiune a extremei drepte în mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, doi dintre principalii susţinători ai Ucrainei. În ceea ce priveşte alegerile legislative din Franţa, unde extrema dreaptă, considerată mai apropiată de Moscova, se află într-o poziţie de forţă, Andrii Iermak s-a declarat încrezător în „sprijinul societăţii franceze”. Preşedintele francez Emmanuel Macron a devenit unul dintre cei mai vocali susţinători europeni ai Ucrainei. În Germania, majoritatea deputaţilor partidului de extremă dreapta german AfD, precum şi aleşii unui partid suveranist de stânga, au boicotat pe 11 iunie, imediat după alegerile europene, discursul lui Volodimir Zelenski în plenul Bundestagului. În vizită la Berlin cu ocazia unei conferinţe internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei, preşedintele Zelenski s-a arătat îngrijorat de succesul electoral al formaţiunilor „cu sloganuri radicale pro-ruse”. Este „periculos pentru ţările voastre”, a spus el. Rândurile extremei drepte şi ale stângii radicale, precum şi ale dreptei conservatoare, au fost, de asemenea, foarte subţiri în timpul vizitei lui Zelenski la Adunarea Naţională franceză cu câteva zile mai devreme. UE şi statele europene au mobilizat deja fonduri în valoare totală de 85,5 miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit Secretariatului general francez pentru Afaceri Europene. AGERPRES

Statele Unite şi-au exprimat nedumerirea, marţi, după comentariile premierului israelian Benjamin Netanyahu care a calificat „de neconceput” faptul că administraţia Biden ar putea întârzia livrarea de arme către Israel pentru războiul său din Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Chiar nu ştim despre ce vorbeşte”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Cu excepţia „unui anumit transport de muniţie”, „nu există alte pauze. Niciuna”, a declarat ea presei.

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmase marţi mai devreme că Statele Unite „examinează în continuare” livrarea unor bombe către Israel suspendată din cauza temerilor că vor fi folosite la Rafah, dar se asigură că Israelul primeşte „ceea ce are nevoie pentru a se apăra”.

„Examinăm în continuare trimiterea unor bombe de 2.000 de livre (907 kilograme) din cauza preocupărilor legate de utilizarea lor într-o zonă dens populată precum Rafah, dar restul se desfăşoară normal pentru a ne asigura că Israelul dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Premierul israelian a afirmat marţi că Blinken i-a promis în cursul vizitei sale recente în Israel că „administraţia (americană) lucrează zi şi noapte pentru a elimina aceste obstacole”.

„Cum este posibil ca armele şi muniţiile pe care le-am cumpărat cu banii noştri întârzie să ajungă din Statele Unite?”, a mai spus Netanyahu într-un discurs la Tel Aviv.

Într-o înregistrare video publicată pe X, el a subliniat că „este de neconceput ca în ultimele luni administraţia să fi oprit livrări de arme şi de muniţii pentru Israel”.

„Daţi-ne instrumentele, iar noi ne vom face treaba”, a adăugat premierul Netanyahu.

Blinken a vizitat Israelul pe 11 iunie în cadrul unui turneu prin Orientul Mijlociu pentru a încerca să obţină o încetare a focului între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas. El a refuzat să comenteze direct conţinutul discuţiilor din Israel, dar a asigurat că nu a existat nicio schimbare în poziţia Statelor Unite.

„Continuăm să lucrăm la această problemă, dar nu a existat nicio schimbare în poziţia noastră care este încă o dată de a ne asigura că Israelul primeşte ceea ce are nevoie pentru a se apăra”, a spus el.

Statele Unite, principalul sprijin militar şi politic al Israelului, au suspendat în mai livrarea unui transport de 1.800 de bombe de 2.000 de livre şi 1.700 de bombe de 500 de livre (226 de kilograme), de teamă că ar putea fi folosite în ofensivă asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare