Ucraina a blamat marţi un acord încheiat în urmă cu 30 de ani, în conformitate cu care ea a renunţat la armele nucleare în schimbul unor asigurări privind securitatea sa, ceea ce nu s-a materializat vreodată, şi a insistat din nou în mod concertat asupra necesităţii ca statele membre ale NATO să o invite să adere la alianţă, informează Reuters, arată Agerpres.
Kievul îndeamnă cu disperare pentru garanţii de securitate solide, pentru a se apăra în faţa noii agresiuni ruse, în condiţiile în care revenirea preşedintelui ales Donald Trump la Casa Albă generează temeri privind o înţelegere rapidă în privinţa războiului care va lăsa Ucraina expusă.
Ministerul de Externe al Ucrainei a făcut referire la Memorandumul din 1994 de la Budapesta, în urma căruia Kievul a renunţat la arsenalul său nuclear, al treilea cel mai mare din lume, în schimbul asigurărilor de securitate, inclusiv din partea Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice.
„Astăzi, Memorandumul de la Budapesta este un monument al miopiei în luarea unor decizii de securitate strategică”, a scris ministerul ucrainean într-un comunicat, cu ocazia marcării, pe 5 decembrie, a aniversării a 30 de ani de la încheierea acestui acord.
Potrivit ministerului ucrainean, memorandumul trebuie să servească pentru a le aminti actualilor lideri ai comunităţii euro-atlantice că a construi arhitectura de securitate a Europei pe seama intereselor Ucrainei, în loc ca acestea să fie luate în considerare, este sortit eşecului”.
Kievul a denunţat memorandumul încă din 2014, cu mult timp înaintea invaziei din 2022, când trupele ruse au ocupat şi anexat peninsula Crimeea, iar apoi Moscova şi-a sprijinit aliaţii paramilitari în estul Ucrainei.
Luptele din estul Ucrainei, în care au murit mii de oameni, au dus la un armistiţiu incomod, urmat de zeci de runde de negocieri în cadrul a ceea ce este cunoscut drept Acordurile de la Minsk.
Chiar şi după aproape trei ani de război la scară mare, Kievul refuză perspectiva revenirii la negocieri similare, care ar duce la un armistiţiu temporar, dar ar lăsa deschisă perspectiva unei noi invazii ruse.
„Gata cu Memorandumul de la Budapesta. Gata cu Acordurile de la Minsk. De două ori ajunge, nu mai putem cădea în aceeaşi capcană a treia oară. Pur şi simplu nu avem dreptul să facem asta”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Kievul vrea ca, în timpul reuniunii miniştrilor de externe ce începe marţi, statele membre să invite Ucraina să adere la alianţă, în timp ce invazia se apropie deja de al treilea an, iar Rusia înregistrează succese pe câmpul de luptă.
Comunicatul Ministerului de Externe ucrainean îndeamnă SUA şi Regatul Unit, şi ele semnatare ale Memorandumului din 1994, precum şi Franţa şi China, care – potrivit MAE de la Kiev – l-au aprobat la rândul lor, să sprijine oferirea de garanţii de securitate pentru Ucraina.
„Suntem convinşi că singura garanţie reală de securitate pentru Ucraina, precum şi un factor de descurajare în faţa continuării agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi altor state, este ca Ucraina să primească statutul de membru deplin al NATO”, subliniază comunicatul.
Rusia se opune cu fermitate ideii unei Ucraine integrate în NATO şi susţine că un astfel de demers reprezintă o ameninţare fără precedent la adresa securităţii sale.
sursa – AGERPRES