Ucraina cere ONU şi Crucii Roşii să înlesnească evacuarea răniţilor de la Azovstal

Liudmila Denisova, membru al parlamentului ucrainean responsabil cu drepturile omului, a cerut miercuri ONU şi Crucii Roşii să intervină pentru a înlesni evacuarea militarilor răniţi care încă opun rezistenţă forţelor ruse în combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, transmite EFE, potrivit Agerpres.

”Cu plăgi deschise, fără medicamentele necesare, în condiţii insalubre şi în condiţii inumane sunt răniţi şi mutilaţi (…) apărătorii Mariupol, militarii din Garda Naţională Azov”, a declarat Denisova.

Ea a subliniat că militarii ucraineni din oraş ”fac eforturi inumane în fiecare minut pentru a apăra ultimul avanpost şi nu au ezitat să se sacrifice pentru a salva Ucraina şi lumea. Acum, lumea trebuie să-i salveze”.

Liderul regiunii separatiste Doneţk (estul Ucrainei), Denis Puşilin, a insistat miercuri că nu mai există civili în interiorul Azovstal, a relatat TASS, citată de Reuters.

”Potrivit informaţiilor noastre, nu mai sunt civili rămaşi acolo. În consecinţă, unităţile noastre nu mai au mâinile legate”, a spus Puşilin, ale cărui forţe au luat parte la asaltul asupra Mariupolului.

Invazia rusă în Ucraina a provocat o uriaşă catastrofă umanitară în Mariupol, oraş rămas fără energie electrică, apă sau gaz. Potrivit primarului oraşului-port, Vadim Boicenko, circa 20.000 de civili au murit aici de la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, şi peste 100.000 de civili sunt în continuare blocaţi în oraş, aflat practic sub controlul ruşilor, cu excepţia oţelăriei Azovstal.

Trupele ruse au distrus complet 101 spitale în Ucraina şi au avariat sau confiscat aproape 200 de ambulanţe în toată ţara de la începerea invaziei, a acuzat miercuri Ministerul Sănătăţii ucrainean pe pagina sa de Facebook.

”În timpul celor 77 de zile (de invazie), teroriştii ruşi au bombardat cartiere rezidenţiale şi obiective civile”, a informat Ministerul Sănătăţii de la Kiev, adăugând că ”proiectilele şi rachetele trase de ocupanţi au lovit 600 de instituţii medicale ucrainene. Circa 101 spitale au fost complet distruse şi nu mai pot fi reabilitate”.

Armata rusă a distrus şi 450 de farmacii în toată ţara, potrivit sursei citate.

”În spatele fiecăreia dintre aceste cifre se află viaţa unui ucrainean, viaţa cuiva care nu a ajuns la timp la spital, sau a cuiva care nu avea unde să meargă, sau a cuiva căruia militarii ruşi nu i-au permis să intre”, a mai scris Ministerul Sănătăţii ucrainean.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a afirmat că, în timpul nopţii de marţi spre miercuri, forţele ruse au atacat peste 500 de obiective militare în Ucraina şi au distrus 17 depozite de muniţii, plus 59 de unităţi de echipament militar. Drept rezultat al atacurilor, Rusia a ucis peste 280 de militari şi a distrus 59 de unităţi de echipament militar, potrivit Moscovei.

Referitor la situaţia din Belarus, guvernul ucrainean consideră ”puţin probabil” deocamdată ca preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, să ordone o operaţiune terestră a armatei sale în Ucraina, potrivit unui consilier în Ministerul de Interne ucrainean, Vadim Denisenko, care a amintit totuşi că armata belarusă efectuează în prezent manevre militare în apropierea graniţei cu Ucraina.

În ceea ce-l priveşte, şeful Statului Major al armatei belaruse, generalul Viktor Gulevici, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea contingentului militar occidental în apropierea graniţelor Belarusului şi a anunţat că, din acest motiv, Minskul va întări trupele în zonele limitrofe şi va declanşa o a doua fază a manevrelor începute la 4 mai pentru testarea capacităţii de reacţie a militarilor ţării.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare