Ucraina are nevoie de soldați europeni ‘pregătiți de luptă’ pe teritoriul său după războiul cu Rusia, nu de o simplă forță de menținere a păcii, a declarat miercuri pentru France Presse un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce acesta din urmă a sosit la Paris pentru a participa joi la un summit al liderilor țărilor aliate Ucrainei și care ar putea forma o ‘coaliție a voluntarilor’ dispuși să trimită trupe de menținere a păcii în această țară pentru a-i oferi o formă de garanție de securitate, în pofida opoziției Rusiei, scrie Agerpres.
‘Nu cantitatea este cea care contează (…) Este vorba despre disponibilitatea lor de a lupta, de a se apăra, de a fi echipați și de a înțelege că Ucraina este o parte de neocolit a securității europene. Nu avem nevoie de misiuni de menținere a păcii’, a indicat Igor Iovkva, consilier al președintelui Zelenski implicat în tratativele intermediate de SUA pentru un armistițiu în Ucraina.
‘Fiecare soldat trebuie să fie pregătit pentru a fi implicat în luptă reală. Este ceea ce ucrainenii fac de mai mult de trei ani. Dacă ești soldat, atunci trebuie să fii pregătit să participi la luptă’, a subliniat responsabilul ucrainean.
Președintele Zelenski insistă ca Ucraina să adere la NATO, idee exclusă însă de președintele american Donald Trump. În aceste condiții, cu sprijinul în special al premierului britanic Keir Starmer și al președintelui francez Emmanuel Macron, Zelenski încearcă să obțină ca garanție de securitate desfășurarea unui contingent de trupe străine în Ucraina, în cazul în care ar ajunge la un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin.
Dar Rusia a transmis deja de mai multe ori că se opune desfășurării pe teritoriul ucrainean a unor trupe din țări NATO sau UE aliate ale Ucrainei și care ar dori astfel să ofere acesteia o formă de garanție de securitate.
În timp ce Franța și Regatul Unit avansează în această inițiativă și au format deja o coaliție a țărilor ‘voluntare’ să participe la o asemenea forță cu trupe sau cu alt tip de contribuții, Moscova descrie această acțiune drept ‘total inacceptabilă’ și a avertizat că va considera țările participante la această forță ca fiind implicate într-un ‘conflict armat direct’ cu Rusia.
Aceste țări dispuse să ofere Ucrainei garanții de securitate participă joi la Paris la un nou summit, la care vor lua parte circa 30 de țări membre ale UE și NATO. Temele pe agenda întâlnirii sunt finalizarea activităților privind sprijinul militar pentru Ucraina ‘pe termen scurt’, precum și garanțiile de securitate europene, inclusiv eventuale desfășurări de trupe, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, care se întâlnește miercuri seară cu Zelenski.
Totuși, eforturile europene de a elabora aranjamente de securitate pentru Ucraina încep să se deplaseze de la trimiterea de trupe către alte alternative, din cauza constrângerilor politice și logistice și perspectivei ca Rusia și SUA să se opună acestui plan, afirmă diplomați citați de Reuters.
Deși Londra și Parisul lucrează de mai multe săptămâni la un plan de trimitere a mii de soldați în Ucraina pentru a garanta o încetare a focului în cazul unui acord de pace cu Rusia, potrivit respectivilor diplomați în acest moment câștigă teren ideea că trimiterea unei astfel de forțe nu este rezultatul cel mai probabil.
‘Ei fac un pas înapoi de la trupele terestre și încearcă să redimensioneze demersul către ceva ce ar putea fi mai rațional’, afirmă un diplomat european despre summitul de la Paris. ‘Când Ucraina se afla într-o poziție mai bună, ideea de a trimite trupe părea atractivă. Dar în prezent, cu situația de pe front și cu noua administrație americană, nu prea mai este’, remarcă un alt diplomat