Kievul ar putea dezvolta rapid o armă rudimentară similară cu cea aruncată pe Nagasaki în 1945 pentru a opri Rusia dacă SUA vor reduce ajutorul militar, scrie The Times. „Am fost surprins de respectul pe care Statele Unite o au pentru amenințarea nucleară a Rusiei. Poate că ne-a costat războiul”, a spus un consilier. „Ei tratează armele nucleare ca pe un fel de Dumnezeu. Așa că, poate, este timpul să ne rugăm și noi acestui Dumnezeu”, scrie mariustuca.ro.
Ucraina ar putea dezvolta o bombă nucleară rudimentară în câteva luni dacă Donald Trump își retrage asistența militară a SUA, potrivit unui document de informare pregătit pentru Ministerul ucrainean al Apărării.
Țara ar fi capabilă să construiască rapid un dispozitiv de bază din plutoniu cu o tehnologie similară cu bomba „Fat Man” aruncată la Nagasaki în 1945, se arată în raport. „Crearea unei bombe atomice simple, așa cum au făcut Statele Unite în cadrul Proiectului Manhattan, nu ar fi o sarcină dificilă 80 de ani mai târziu”, se arată în document.
Fără timp să construiască și să conducă instalațiile mari necesare pentru îmbogățirea uraniului, Ucraina ar trebui să se bazeze în schimb pe utilizarea plutoniului extras din barele de combustibil uzat preluate din reactoarele nucleare ale Ucrainei.
Ucraina controlează încă nouă reactoare operaționale și are o expertiză nucleară semnificativă, în ciuda faptului că a renunțat la cel de-al treilea arsenal nuclear din lume ca mărime în 1996. Raportul spune: „Greutatea plutoniului din reactor disponibilă Ucrainei poate fi estimată la șapte tone… Un arsenal semnificativ de arme nucleare ar putea necesita mult mai puțin material… cantitatea de material este suficientă pentru sute de focoase cu un randament tactic de câteva kilotone.”
O astfel de bombă ar avea aproximativ o zecime din puterea lui Fat Man, concluzionează autorii documentului.
„Acest lucru ar fi suficient pentru a distruge o întreagă bază aeriană rusă sau instalații militare, industriale sau logistice concentrate. Randamentul nuclear exact ar fi imprevizibil, deoarece ar folosi diferiți izotopi ai plutoniului”, a declarat autorul raportului, Oleksii Yizhak, șeful departamentului la Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina, un centru de cercetare guvernamental care acționează ca organism consultativ pentru biroul prezidențial și Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei .
Plutoniul ar trebui să fie folosit cu „un design de explozie convențional complicat, care trebuie să aibă loc cu o viteză mare a undei de detonare simultan pe întreaga suprafață a sferei de plutoniu”, se arată în raport. Tehnologia este o provocare, dar intră în cadrul expertizei Ucrainei, potrivit informației.
Luna trecută, președintele Zelensky a spus că i-a spus lui Trump că Ucraina va avea nevoie de arme nucleare pentru a garanta securitatea țării sale dacă ar fi împiedicată să adere la NATO, așa cum a cerut președintele Putin. Zelensky a spus mai târziu că a vrut să spună că nu există o garanție alternativă de securitate, iar oficialii ucraineni au negat de atunci că Kievul are în vedere rearmarea nucleară.
Lucrarea, care este publicată de Centrul pentru Studii privind Armata, Conversie și Dezarmare, un influent think tank militar ucrainean, a fost împărtășită cu ministrul adjunct al Apărării al țării și urma să fie prezentată miercuri la o conferință la care ar putea participa miniștrii Ucrainei. pentru apărare și industriile strategice.
Acesta nu este susținut de guvernul de la Kiev, dar stabilește temeiul juridic în baza căruia Ucraina se putea retrage din Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), a cărui ratificare era condiționată de garanțiile de securitate oferite de SUA, Regatul Unit și Rusia în 1994. Memorandumul de la Budapesta. Acordul prevedea că Ucraina își va preda arsenalul nuclear de 1.734 de focoase strategice în schimbul promisiunii de protecție.
„Încălcarea memorandumului de către Federația Rusă cu arme nucleare oferă motive oficiale pentru retragerea din TNP și motive morale pentru reconsiderarea alegerii non-nucleare făcute la începutul anului 1994”, se arată în lucrare.
Trupele rusești câștigă avânt pe măsură ce avansează în regiunea Donbas din estul Ucrainei, iar Trump s-a angajat să reducă ajutorul militar al SUA dacă Kievul nu se supune discuțiilor de pace cu Putin. Bryan Lanza, un consilier al lui Trump, a spus deja că Ucraina va trebui să predea Crimeea. Săptămâna aceasta, Donald Trump Jr l-a ironizat pe Zelensky, postând pe X: „Sunteți la 38 de zile de la pierderea banilor de buzunar”.
Forțele ucrainene sunt puternic dependente de armele SUA și orice reducere a fluxului de arme vestice în țară, ca să nu mai vorbim de o reducere completă, ar avea consecințe catastrofale pe câmpul de luptă. Acest lucru i-a determinat pe ucraineni să caute o modalitate de a lua lucrurile în propriile mâini.
„Trebuie să înțelegi că ne confruntăm cu o provocare existențială. Dacă rușii iau Ucraina, milioane de ucraineni vor fi uciși sub ocupație”, a declarat Valentyn Badrak, directorul centrului care a produs ziarul. „Sunt milioane dintre noi care preferă să se confrunte cu moartea decât să mergem la gulag”. Badrak este din Irpin, unde rușii ocupanți au torturat și ucis civili și a fost vânat de trupe cu ordin să-l omoare.
Experții occidentali cred că Ucrainei i-ar lua cel puțin cinci ani pentru a dezvolta o armă nucleară și un transportator adecvat, dar Badrak insistă că Ucraina este la mai puțin de un an de la construirea propriilor rachete balistice. „În șase luni, Ucraina va putea demonstra că are o capacitate de rachete balistice cu rază lungă de acțiune: vom avea rachete cu o rază de acțiune de 1.000 km”, a spus Badrak.
Yizhak și Badrak susțin că, în cazul în care SUA abandonează Ucraina, Marea Britanie și-ar putea onora obligația de securitate conform memorandumului de la Budapesta, ajutând Ucraina să dezvolte un pământ nuclear, având în vedere că nu are mijloace convenționale pentru a împiedica Rusia să cucereasca Ucraina.
Yizhak crede că pragul pentru dezvoltarea unui program de rearmare nucleară ar fi ca trupele lui Putin să ajungă în orașul Pavlohrad, un centru militar-industrial la aproximativ 60 de mile de linia frontului actual. Mai departe, și ar exista riscul că unele dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei, cum ar fi Dnipro și Harkov, ar putea cădea înainte ca arma să fie dezvoltată.
„Am fost surprins de respectul pe care Statele Unite o au pentru amenințarea nucleară a Rusiei. Poate că ne-a costat războiul”, a spus Yizhak. „Ei tratează armele nucleare ca pe un fel de Dumnezeu. Așa că, poate, este timpul să ne rugăm și noi acestui Dumnezeu.