Lista candidaţilor UDMR pentru alegerile europarlamentare a fost validată sambata de Consiliului Reprezentanţilor Unionali, desfăşurat la Oradea, pe primele trei locuri fiind Iuliu Winkler, Lorant Vincze şi Csilla Hegedus. În prezent, UDMR are doi europarlamentari.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat într-o declaraţie de presă importanţa alegerilor pentru Parlamentul European şi din perspectiva protecţiei minorităţilor naţionale.
- „Trebuie să ne mobilizăm toţi, împreună, să depăşim lipsa de încredere şi să prezentăm cauza noastră comună şi în Parlamentul European” – a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, sambata, la Oradea, în cadrul şedinţei CRU, potrivit unui comunicat al UDMR.
El a atras atenţia că UDMR are o sarcină dificilă în campania pentru alegerile europarlamentare din 2019, dar această activitate intensă poate avea rezultatele dorite numai dacă există unitate în rândul membrilor organizaţiei.
Referitor la colaborarea cu Partidul Civic Maghiar, preşedintele UDMR a subliniat: „Cauza maghiară poate fi susţinută cel mai eficient prin unitate şi solidaritate – UDMR a realizat acest deziderat la alegerile europarlamentare din 2014, iar ulterior şi la alegerile locale şi parlamentare din 2016. Liderul UDMR consideră că şi în cazul celor trei competiţii electorale care vor avea loc în următorii doi ani, pot fi găsite soluţii corecte pentru toţi, inclusiv pentru PCM. Deşi PCM a decis să nu propună candidaţi pe lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European – dar susţine lista Uniunii pentru că serveşte cauza maghiară – aceasta rămâne deschisă până la sfârşitul lunii martie, la fel şi pentru Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi pentru membrii societăţii civile”.
„Stabilirea ordinii pe liste a candidaţilor nu a fost o decizie uşoară pentru Consiliul Permanent al Uniunii, având în vedere faptul că toţi candidaţii nominalizaţi sunt foarte bine pregătiţi profesional, oameni valoroşi, cu iniţiativă – a subliniat preşedintele Uniunii. Două locuri eligibile nu puteau fi distribuite pentru cinci şi nu este adevărat faptul că i s-ar fi retras cuiva sprijinul politic. Decizia CP trebuie să fie acceptată şi susţinută de toată lumea, pentru că această alegere se referă la viitorul comunităţii”, a adăugat preşedintele UDMR.
UDMR va vota împotriva excluderii FIDESZ din PPE
El s-a referit şi la subiectul tensionat din interiorul PPE, apreciind că nu de excluderea FIDESZ ar trebui să fie preocupat PPE în aceste luni înainte de alegeri.
„Este contraproductiv din punct de vedere moral şi politic faptul că cel mai mare grup din PE duce la dezbinare, nu poate acţiona unitar – iar astfel poate doar să dea apă la moara socialiştilor. Dacă va există un vot privind excluderea FIDESZ, UDMR va vota împotriva acestuia”, a spus Kelemen Hunor.
Cu toate acestea, preşedintele UDMR este încrezător că până la 20 martie această problemă poate fi rezolvată şi că acest conflict va fi închis fără să se ajungă la vot.