80% din redevenţa pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne, acum, la nivelul administraţiilor locale şi judeţene şi poate fi direcţionată către dezvoltarea comunităţilor locale.
Proiectul de lege, elaborat de UDMR, a fost votat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor. Miklos Zoltan, deputatul UDMR din judeţul Covasna şi iniţiatorul proiectului de lege, a subliniat faptul că au fost incluse în lege redistribuirea redevenţelor pentru apele minerale similare cu cele utilizate pentru consum, care sunt carbogazoase sau necarbogazoase. Politicianul UDMR a accentuat că, în cazul apelor minerale folosite în scopuri terapeutice, 35% din redevenţa plătită de către extractor va rămâne în bugetul judeţean, iar 45% va ajunge în bugetul administraţiei locale respective.
„Apele minerale utilizate în scopuri terapeutice sunt încadrate în aceeaşi categorie cu sursele de apă minerală. Acestea sunt utilizate în băile şi centrele medicale pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea multor afecţiuni. Potrivit proiectului de lege, autorităţile locale vor avea dreptul de a beneficia şi de redevenţa pentru exploatarea apelor minerale terapeutice, care pot fi folosite pentru finanţarea măsurilor care vizează creşterea nivelului de trai al populaţiei, furnizarea serviciilor publice necesare sau investiţii în infrastructură, dar şi pentru dezvoltarea turistică. Obiectivul UDMR este ca redevenţele să rămână în bugetul local, pentru a putea fi direcţionate în beneficiul comunităţii”, a subliniat Zoltan.
De asemenea, deputatul UDMR a remarcat că această iniţiativă legislativă va afecta mai multe localităţi din ţară. De exemplu: Târgu Ocna, Sărata din judeţul Bacău, Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud, Băile Herculane şi Mehadia din Caraş-Severin, Turda din judeţul Cluj, Pucioasa din judeţul Dâmboviţa, Geoagiu Băi şi Vaţa de Jos din Hunedoara, Ocna Şugatag din Maramureş, Băltăţeşti din judeţul Neamţ, Poiana Câmpina din Prahova, Crasna din Sălaj, Bixad şi Vama din judeţul Satu Mare, Vatra Dornei din Suceava şi Căciulata, Călimăneşti, Olăneşti din Vâlcea.
Aşa cum se ştie, ca rezultat al eforturilor UDMR, în 2020 a fost modificată această lege, care a lăsat 80% din redevenţa plătită după extracţia apei minerale utilizate pentru consum în conturile unităţilor administrative judeţene şi locale.
Proiectul de lege va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, după ce Ministerul Finanţelor va actualiza legislaţia complementară relevantă.
Lista indicativă a licenţelor de exploatare în vigoare, preluată de pe site-ul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale.
Nr.crt. – Judeţ – Localitate
1. – Bacău – Târgu Ocna
2. – Bacău – Sărata
3. – Bacău – Slănic Moldova
4. – Bihor – Tinca
5. – Bihor – Sânmartin
6. – Bistriţa-Năsăud – Sângeorz-Băi
7. – Buzău – Merei
8. – Caraş-Severin – Mehadia şi Băile Herculane
9. – Cluj – Turda
10. – Constanţa – Eforie Sud
11. – Constanţa – Mangalia
12. – Covasna – Covasna
13. – Covasna – Malnaş Băi
14. – Covasna – Bixad
15. – Covasna – Arcuş
16. – Dâmboviţa – Pucioasa
17. – Gorj – Săcelu de Gorj
18. – Harghita – Borsec
19. – Harghita – Tuşnad Băi
20. – Harghita – Siculeni
21. – Harghita – Topliţa
22. – Harghita – Odorheiu Secuiesc
23. – Hunedoara – Geoagiu Băi
24. – Hunedoara – Vaţa de Jos
25. – Iaşi – Iaşi
26. – Maramureş – Ocna Şugatag
27. – Mehedinţi – Turnu Severin
28. – Mureş – Neaua
29. – Mureş – Sângeorgiu de Mureş
30. – Neamţ – Bălţăteşti
31. – Prahova – Poiana Câmpina
32. – Satu Mare – Bixad
33. – Satu Mare – Vama
34. – Sălaj – Crasna
35. – Sibiu – Bazna
36. – Suceava – Vatra Dornei
37. – Vâlcea – Băile Govora
38. – Vâlcea – Căciulata
39. – Vâlcea – Călimăneşti
40. – Vâlcea – Olăneşti
41. – Vrancea – Vizantea-Livezi